Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Εξ επαφής ριπές χημικών στον Μ. Γλέζο

06/03/2010


Τη σκληρή επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ δέχθηκαν οι διαδηλωτές, ενώ έγινε χρήση χημικών εναντίον του συμβόλου της Εθνικής Αντίστασης και ιστορικού στελέχους της αριστεράς Μανώλη Γλέζου, ο οποίος λιποθύμησε και διακομίσθη στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”.
Όλα ξεκίνησαν όταν η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μανώλη Γλέζο βγήκαν από την είσοδο της πρόσοψης της Βουλής και επιχείρησαν να ανοίξουν ένα πανό. Αστυνομικοί με πολιτικά τραβούσαν το πανό από τα χέρια των βουλευτών και προσπάθησαν να αποτρέψουν την ειρηνική διαμαρτυρία, χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν. Η ενέργεια αυτή των αστυνομικών προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων των διαδηλωτών που την ίδια στιγμή επευφημούσαν την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν μάλιστα πάνω από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη φάνηκε το μήνυμα του πανό: ο άνθρωπος είναι η απάντηση όποια και αν είναι η ερώτηση, οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Μετά την ενέργεια αυτή η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κατέβει από τις σκάλες και να συναντηθεί με τους συγκεντρωμένους, οι δυνάμεις ωστόσο των ΜΑΤ την εμπόδισαν.
Ο Μ. Γλέζος προσέγγισε τους άνδρες των ΜΑΤ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη συμπεριφορά τους, και τότε οι ίδιοι τον έσπρωξαν και στη συνέχεια ένας αστυνομικός από κοντινή απόσταση τον ψέκασε στο πρόσωπο με τη φυσούνα χημικών. Ο Μ. Γλέζος λιποθύμησε και λίγο αργότερα ασθενοφόρο τον μετέφερε στον Ευαγγελισμo

Έπνιξαν στα χημικά την πορεία

Στη συνέχεια τα ΜΑΤ έκαναν ευρεία χρήση χημικών και δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές και να σπάσουν τη συγκέντρωση. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στον χώρο, φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας και κατά των κυβερνητικών μέτρων, ενώ την ίδια στιγμή μικροεπεισόδια σημειώνονταν μεταξύ των ΜΑΤ και ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία προκαλούσαν τη συνεχή ρίψη δακρυγόνων.
Συγκροτημένα έπειτα τα μπλοκ των συνδικάτων, των σωματείων και των οργανώσεων της αριστεράς κατευθύνθηκαν με πορεία στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Πειραιώς. Κατά τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές συνέχισαν να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που αναζητούσαν μαλόξ για να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα και τα χημικά.
Στο προαύλιο του κτηρίου του ΣτΕ στην Πανεπιστημίου διμοιρία των ΜΑΤ συγκρούστηκε με ομάδα αντιεξουσιαστών. Η διμοιρία δεν κατάφερε να απωθήσει τους διαδηλωτές και κλείστηκε μέσα στο κτήριο. Ένας αστυνομικός δεν πρόλαβε να μπει στο κτήριο και δέχθηκε την άγρια επίθεση των αντιεξουσιαστών, ενώ διαδηλώτρια τραυματίστηκε από το κράνος του αστυνομικού όταν οι διαδηλωτές το πετάξανε έξω από το κτήριο του ΣτΕ. Ο αστυνομικός τραυματίστηκε από πέτρα στον λαιμό και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο. Λίγο αργότερα ομάδα Δ και ΜΑΤ έσπευσαν στον χώρο και απομάκρυναν τους συγκεντρωμένους από τον χώρο.

Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας
Σύμφωνα με την αστυνομία πραγματοποιήθηκαν 12 προσαγωγές και 5 συλλήψεις. Επιπλέον τραυματίστηκαν διαδηλωτές από βόμβες κρότου - λάμψης, και σημειώθηκαν φθορές σε τράπεζες και αλυσίδες καταστημάτων, ενώ τραυματίστηκαν 7 συνολικά αστυνομικοί.

Η ΕΛ.ΑΣ. για τους τραυματισμούς του Μ. Γλέζου και του Γ. Παναγόπουλου
Έρευνα διενεργείται από την Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής για τον τραυματισμό του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου κατα την χθεσινή συγκέντωση-πορεία, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. ενώ στην ίδια ανακοίνωση αναφερόμενοι στις συνθήκες του ψεκασμού με δακρυγόνο του Μανώλη Γλέζου από δυνάμεις των ΜΑΤ κάνουν λόγο για "περιορισμένη χρήση δακρυγόνων κατά των ατόμων που εναντιώνονταν στη σύλληψη ενός ατόμου, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναπνευστική δυσφορία στον κ. Μανώλη Γλέζο".
Ειδικότερα, σχετικά με την επίθεση εναντίον του Γ. Παναγόπουλου η ΕΛ.ΑΣ. μιλά για άγνωστους δράστες τους οποίους και αναζητεί. Για τον τραυματισμό του Μ. Γλέζου, κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κάνουν λόγο για "ατυχές περιστατικό κατά την ευρύτερη της ΕΛ.ΑΣ. να περιορίσει τα επεισόδια."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…