Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Τι είπε ο μεγάλος Έλληνας Μανώλης Γλέζος για τις πολεμικές αποζημιώσεις, με αφορμή τον ''ψεκασμό'' του από αστυνομικό

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Μανώλης Γλέζος: Δεν το έκανα ποτέ στη ζωή μου, ούτε όταν μου έσπασαν το πόδι
«Δεν ζητώ να τιμωρηθεί ο αστυνομικός που με ψέκασε»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΧΡΗΣΤΟ ΖΕΡΒΑ

«Δεν ζητώ σε καμία περίπτωση να τιμωρηθεί ο αστυνομικός που με ψέκασε με χημικά στο πρόσωπο, από τα 30 εκατοστά. Δεν το έκανα ποτέ στη ζωή μου, ούτε όταν μου έσπασαν το πόδι, γιατί πιστεύω ότι δεν επιλύονται έτσι τα ζητήματα. Θα ήθελα όμως να συναντηθώ μαζί του απλώς για να τον ρωτήσω, γιατί το έκανε. Θέλω να καταλάβω τη ψυχολογία του. Δεν είναι ζήτημα συγγνώμης».
«"Συγχαρητήρια για τα κατορθώματά σας", του φώναξα. Μας απώθησαν βίαια. Τότε τους λέω "Ντροπή σας". Και η απάντηση ήταν ο ψεκασμός στο πρόσωπο», λέει για την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, ο Μανώλης Γλέζος. (φωτογρ. από Indymedia) Ο Μανώλης Γλέζος, ο αγωνιστής της εθνικής αντίστασης και της Δημοκρατίας, έπειτα από διήμερη νοσηλεία, αναπαύεται ήδη στο σπίτι του. Την περασμένη Παρασκευή δέχτηκε (μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) απρόκλητη επίθεση από διμοιρία των ΜΑΤ, στον χώρο του Αγνωστου Στρατιώτη. Κάποιος αστυνομικός τον απώθησε βίαια και τον ψέκασε στο πρόσωπο, εξ επαφής. Σήμερα χρησιμοποιεί ακόμη τρία κολύρια για τις πληγές που του προκάλεσαν τα χημικά στον κερατοειδή των ματιών του.
«Μέχρι τώρα, ούτε ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης, ούτε η επίσημη ΕΛ.ΑΣ. μού ζήτησε συγγνώμη. Μόνο η ΠΟΑΣΥ, η ομοσπονδία των αστυνομικών υπαλλήλων, το έκανε. Η δήλωση ότι ήταν ατυχές γεγονός, μπορεί δυστυχώς να έχει και διπλή ανάγνωση», λέει με νόημα.
Ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν πως χτυπούσαν και βουλευτές.
«Εγινε μια πρώτη αψιμαχία με αστυνομικούς στην είσοδο της Βουλής, αλλά δεν τους αφήσαμε να πάρουν το πανό. Περάσαμε από μια άλλη ομάδα αστυνομικών και δεν μας πείραξαν. Στη συνέχεια, κατεβήκαμε στον Αγνωστο Στρατιώτη να διαμαρτυρηθούμε, γιατί γινόταν έντονη χρήση των χειροβομβίδων κρότου προς τους διαδηλωτές, οι οποίοι δεν ασκούσαν καμιά απολύτως βία», μας λέει ο κ. Γλέζος, περιγράφοντας τα γεγονότα.
Και συνεχίζει: «Υπήρξε ένας διάλογος με τους αστυνομικούς. Είδαμε κάποιον διαδηλωτή, που είχαν συλλάβει, να τον έχουν, σύμφωνα με τις καινούργιες μεθόδους της αστυνομίας, ρίξει στο έδαφος με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα. Είναι στάση αυτή; Ούτε σ' έναν αιχμάλωτο πολέμου, δεν συμπεριφέρεσαι έτσι. Αφήστε που και η χρήση των χημικών αυτών έχει απαγορευτεί μεταξύ εμπολέμων. "Συγχαρητήρια για τα κατορθώματά σας", τους φώναξα. Μας απώθησαν βίαια. Τότε τους λέω "Ντροπή σας". Και η απάντηση ήταν ο ψεκασμός στο πρόσωπο. Ευτυχώς που πρόλαβα να βάλω το χέρι μου και δεν εισέπνευσα μεγάλη ποσότητα, σε σχέση με τους υπόλοιπους. Επιτρέπεται να χτυπούν βουλευτές; Αυτά διδάσκονται στις σχολές; Ετσι τους διαπαιδαγωγούν, να χτυπούν όποιο πολίτη βρουν μπροστά τους; Και πολύ περισσότεροι ηλικιωμένους και συνταξιούχους;», αναρωτιέται με έμφαση.
Ο κ. Γλέζος επανέλαβε τη θέση του, ότι πρέπει να ξεσηκωθεί αγώνας για να καταργηθούν τα χημικά. «Αν ο κ. Βούγιας και ο κ. Χρυσοχοΐδης έχουν τη γνώμη ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται δακρυγόνα για καταστολή διαδηλώσεων, όπως λένε, τότε γιατί δεν τα καταργούν αμέσως;», ρωτάει.
Καταδικάζετε ασφαλώς τη χρήση βίας κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ; τον ρωτάμε.
«Αλίμονο, απαντά, είμαστε κατά της βίας και υπέρ των κοινωνικών αγώνων. Δεν είμαστε κουκουλοφόροι, ούτε της πολιτικής, ούτε της ιδεολογίας ούτε της μεθοδολογίας. Αλλωστε και η ίδια η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ το καταδίκασε. Δεν είχε σχέση. Κάποιοι το χρησιμοποίησαν για να συκοφαντήσουν...».
Είστε το σύμβολο της Αντίστασης και της αξιοπρέπειας. Πώς σχολιάζετε τα κυβερνητικά μέτρα, το ταξίδι του πρωθυπουργού; Τι λέτε για τις γερμανικές αποζημιώσεις;

Ο Μανώλης Γλέζος σήμερα χρησιμοποιεί ακόμη τρία κολλύρια για τις πληγές που προκάλεσαν τα χημικά στον κερατοειδή των ματιών του «Λέει η κυβέρνηση ότι η ιδεολογία μας είναι αντίθετη με τα μέτρα, αλλά τα πήραμε. Ακριβώς το αντίθετο έπρεπε να υπάρχει. Εχουμε πλήρη διαστροφή των εννοιών. Και ασφαλώς να περιμένουν την αντίδραση του κόσμου.
Πού βρήκαν τα 28 δισ. για να σώσουν τις τράπεζες; Οσον αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις, δεν πρέπει να συνδεθούν με το έλλειμμα. Αυτά είναι ιερά χρήματα, ανήκουν στα θύματα και την αποκατάσταση των ολοκαυτωμάτων και όσα περισσέψουν πρέπει να γίνουν έργα πολιτισμού, όχι να καλύψουν τρύπες του προϋπολογισμού. Ολα τα άλλα, όμως, είναι ένα στημένο παιχνίδι, για να δικαιολογηθούν τα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού. Μη μου πείτε ότι θα άφηναν ένα τμήμα της ευρωζώνης να καταρρεύσει;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…