Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Εγχείρημα πουλιά, για τη γειτονιά και τις ταράτσες στα Εξάρχεια




Παρουσίαση, συζήτηση, κάλεσμα

Το εγχείρημα πουλιά γεννήθηκε την Άνοιξη του 2016 σε μία ταράτσα των Εξαρχείων, διακρίνοντας τον ορίζοντα και τα πουλιά κατά το ηλιοβασίλεμα της πόλης. Εκεί ψηλά, ήρθε η ιδέα να γεμίσουν οι ταράτσες με τα όνειρα των κατοίκων για τη γειτονιά τους.

Στη παρουσίαση αυτή θα μιλήσουμε για την διαδρομή που έχει ακολουθήσει η ομάδα και για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του εγχειρήματος. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα το οποίο επιχειρεί να ενεργοποιήσει τις ταράτσες των πολυκατοικιών μετατρέποντάς τες σε ένα συλλογικό τόπο.

Στόχος του εγχειρήματος είναι για μία ημέρα να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη εκδήλωση-γιορτή την ώρα της δύσης του ηλίου. Η εκδήλωση θα βασίζεται σε μια πρόσκληση/κάλεσμα των κατοίκων ν’ανεβούν στις ταράτσες τους και να τις οικειοποιηθούν, σε μια μουσική εκδήλωση (ηχοτοπίο) που θα έχουμε ετοιμάσει και σε μια συνάντηση σε έναν κοινό τόπο των Εξαρχείων, μετά το τέλος της μουσικής. Ελπίζουμε πως η συνάντηση θα αποτελέσει αφορμή για το μοίρασμα της εμπειρία που βιώσαμε, έναυσμα για συζήτηση σχετική με θέματα που αφορούν τη γειτονιά και εορταστικό κλείσιμο του όλου βιώματος. Για να πραγματωθεί η εκδήλωση-γιορτή, ζητάμε από τους ενοίκους να φιλοξενήσουν μία/έναν μουσικό στην ταράτσα τους.

Τετάρτη, 18 Απριλίου, 2018
17:00-21:00

Πολιτιστικό κέντρο Εξαρχείων
Τσαμαδού 9, 1ος όροφος

Είσοδος ελέυθερη

Διοργάνωση, τα πουλιά: Πάρης Λεγάκης (εκ-κινητής), Πανδώρα Γιαμαλίδου, Ελένη Μαστρογεωργοπούλου, Δάφνη Σοφιανοπούλου.

Καλεσμένοι σχολιαστές:
Δρ. Σταύρος Σταυρίδης, Μνήμη: η μήτρα του δυνητικού
Δρ. Κώστας Ντάφλος, Δημόσιες καλλιτεχνικές πρακτικές και συμμετοχή

Το εγχείρημα έχει στηριχθεί από το European Culture Foundation.
Η παρούσα διοργάνωση γίνεται με την στήριξη του "Ορίζοντας Γεγονότων".

------------------
Τα πουλιά. Είμαστε μια πολυσυλλεκτική ομάδα διαρκώς μεταβαλλόμενη στη σύστασή της, που μέσα απο διαδικασίες ζύμωσης μαθαίνουμε καλύτερα τους εαυτούς μας αλλά και την δύναμη της ομάδας. Τα όρια μεταξύ ατόμου και συνόλου επαναπροσδιορίζονται συνεχώς μέσω συζητήσεων και γόνιμων συγκρούσεων. Βλέπουμε το εγχείρημα πουλιά ως μια διαδικασία κύησης που μας δίνει την δυνατότητα να μελετήσουμε, να πειραματιστούμε και να δημιουργήσουμε.

Δρ. Σταύρος Σταυρίδης, αρχιτέκτονας, είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου διδάσκει μεταπτυχιακά μαθήματα σχεδιασμού κατοικιών (συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής στέγασης), καθώς και μεταπτυχιακό μάθημα για το νόημα της μητροπολιτικής εμπειρίας. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σχετικά με τη χωρική θεωρία.Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: Η Συμβολική σχέση με τον χώρο, εκδ. Κάλβος, 1990, Διαφήμιση και το νόημα του χώρου, εκδ. Στάχυ, 1996, Από την πόλη οθόνη στην πόλη σκηνή, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 2002 (Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου), Μετέωροι χώροι της ετερότητας, εκδ. Αλεξάνδρεια, 2010, Towards the City of Thresholds εκδ. Professionaldreamers 2010 καθώς και σε συνεργασία με τη φωτογράφο Ε. Κώτσου, Η Υφή των πραγμάτων, εκδ. Ίριδα, 1996. Eπί του παρόντος, η έρευνά του επικεντρώνεται σε μορφές χειραφέτησης των χωρικών πρακτικών και χώρων για τα "κοινά".

Κώστας Ντάφλος, δρ. στις διαλογικές τέχνες, αρχιτέκτων μηχ. ΕΜΠ και γλύπτης ΑΣΚΤ. Μεταπτυχιακές σπουδές στις ψηφιακές τέχνες, ΑΣΚΤ - Τμήμα μηχ. Η/Υ & Πληροφ. Παν. Πατρών. Επίκουρος καθ. στην Σχολή αρχιτ. μηχ. ΕΜΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…