4--9-12
 
1. Ο φιλόσοφος Καντ υποστήριζε ότι δεν πρέπει να φερόμαστε με βαναυσότητα στα ζώα διότι μια τέτοια συμπεριφορά συνιστά ηθικό υποβιβασμό του είδους μας. Έτσι, η βία και η σκληρότητα απέναντι στα ζώα μας υποβιβάζει ηθικά και μειώνει έως και εκμηδενίζει την αξιοπρέπειά μας.
 
2. Πώς επιτρέπεται σε εμάς που θεωρούμαστε ορθολογικά όντα να κακομεταχειριζόμαστε τα «μη ορθολογικά» ζώα; Επιβεβαιώνεται κατά αυτόν τον τρόπο ο ορθολογισμός μας; Μάλλον όχι, αφού ο βασανισμός και η κακομεταχείριση κάθε άλλο παρά αποτέλεσμα μιας ορθολογικής διαδικασίας είναι. Αντιθέτως, είναι παράγωγα ακατέργαστων και χονδροειδών σκέψεων και συμπεριφορών, όπως είναι οι προκαταλήψεις ότι τα ζώα είναι κατώτερα όντα χωρίς λογική και συναισθήματα, η εκτόνωση των επιθανάτιων ενστίκτων, της επιθετικότητας ή του θυμού, κ.λπ.
 
3. Όσο για την απόδοση εγγενούς αξίας ή αυταξίας στη φύση, συμβαίνει το εξής: όσο προβληματική είναι η απόδοση εγγενούς αξίας στο ποντίκι ή το σκουλήκι, άλλο τόσο είναι και στον άνθρωπο. Όσο αυθαίρετα, δηλαδή, ο άνθρωπος αποδίδει αξία ή όχι σε άλλα όντα ή είδη, άλλο τόσο αυθαίρετη είναι η απόδοση αυταξίας στα άτομα του είδους του ή στο είδος του εν γένει.
 
4. Ο άνθρωπος δεν μοιράζεται με τα άλλα ζώα μόνο τον πλανήτη με το οξυγόνο, το νερό και το έδαφος, αλλά και τους ίδιους προγόνους. Τα ζώα μάλιστα διαθέτουν περισσότερα χαρακτηριστικά των προγόνων μας από ό,τι ο άνθρωπος. Άρα έχοντας μια κοινή προέλευση, μοιραζόμαστε μαζί τους βιολογικά χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος δεν αποτελεί ένα είδος με διαφορετική αξία από τα εκατομμύρια άλλα είδη.
 
 
AΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΖΩΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΟΥ… ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!