Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Αιματηρή επίθεση Ισραήλ σε στολίσκο με εφόδια για τη Γάζα

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα - «ΑΠΕ», «ΑΡ», «in.gr»). Με τραγικό τρόπο έληξε η επίθεση που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός κατά ανθρωπιστικής αποστολής που μετέφερε εφόδια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Δέκα νεκροί και πάνω από εξήντα οι τραυματίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. Οι εθνικότητες των νεκρών δεν είχαν γίνει γνωστές έως την ώρα που ο «Ε.Κ.» πήγαινε στο πιεστήριο, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε ανεπίσημα ότι ανάμεσά τους δεν υπάρχει κανένας Ελληνας.

Η ισραηλινή επίθεση προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και η μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση μετά την άλλη καλούσε τον Ισραηλινό πρεσβευτή στη χώρα της να δώσει εξηγήσεις. Αμεση ήταν και η ελληνική αντίδραση (περισσότερες πληροφορίες σε παρακάτω θέμα), ενώ αργά το μεσημέρι (ώρα Νέας Υόρκης) αναμενόταν να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο διεθνής στολίσκος με 700 ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας ξεκίνησε την Κυριακή με προορισμό την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα εμποδίσει διά της βίας αν χρειαστεί το στολίσκο εάν επιχειρήσει να προσεγγίσει τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας. Οι Ισραηλινοί απείλησαν ότι θα καταλάβουν τα πλοία, θα συλλάβουν και θα απελάσουν τους ακτιβιστές.

Ανάμεσα στα πλοία ήταν και δύο ελληνικά, το εμπορικό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος», με ελληνική σημαία και το «Σφενδόνη» με 34 Εληνες. Στη «Σφενδόνη» επέβαιναν μέλη της ευρωπαϊκής οργάνωσης για την εκστρατεία ενάντια στον αποκλεισμό της Γάζας, παλαιστινιακή αντιπροσωπεία από τη Γαλλία, μέλη αντιπροσωπειών από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και από τις ΗΠΑ, καθώς και δημοσιογράφοι. Το μακελειό όμως σημειώθηκε στο τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara», όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό υπήρχαν πληροφορίες ότι μεταφέρονταν και τρομοκράτες.

Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδιδε συνέχεια ότι υπήρχαν 19 νεκροί για να το διορθώσει ώρες μετά και να κάνει λόγο για δέκα νεκρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων Τούρκοι, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ», ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.

Ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο, επίσης, για 10 νεκρούς ακτιβιστές. «Κομάντος κατέλαβαν έξι πλοία που επιχείρησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό (της Λωρίδας της Γάζας)... Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι στρατιώτες αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από τους ακτιβιστές οι οποίοι επιτέθηκαν με αληθινά πυρά», αναφέρεται στην στρατιωτική ανακοίνωση και προστίθεται ότι «οι Ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν ισχυρή σωματική βία. Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ. Από τις συγκρούσεις αυτές, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των επιβατών. Τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας από σφαίρα, και μεταφέρθηκαν στα ισραηλινά νοσοκομεία», προσθέτει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Το πρώτο πλοίο που δέχτηκε επίθεση ήταν το τουρκικό σκάφος «Mavi Marmara». Η επίθεση έγινε γύρω στις 3-4 τα ξημερώματα της Δευτέρας από αέρος με ελικόπτερο και από θαλάσσης από πολεμικά και πλωτά σκάφη του Ισραήλ. Ισραηλινοί κομάντος ανέβηκαν στο σκάφος και ακολούθησαν συμπλοκές με πραγματικά πυρά.

Λεπτομερής περιγραφή των όσων συνέβησαν έδωσε η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα με ανακοίνωσή της, λίγες ώρες μετά που ο Ισραηλινός πρέσβης κλήθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών:

«Σήμερα το πρωί το Ισραηλινό Ναυτικό εμπόδισε έξι πλοία να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Αυτό συνέβη ύστερα από πολυάριθμες εκκλήσεις και προειδοποιήσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επί ώρες, σήμερα τα ξημερώματα, καλούσαν τα πλοία να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Ασντόντ στο Ισραήλ, προκειμένου να εκφορτώσουν το ανθρωπιστικό υλικό που μετέφεραν για να παραδοθεί στη Γάζα, έπειτα από σχετικό έλεγχο. Τα πλοία αγνόησαν τις εκκλήσεις.

«Σε μια περίπτωση, και συγκεκριμένα σε ένα τουρκικό πλοίο, ακτιβιστές της οργάνωσης επιτέθηκαν με λοστούς, μαχαίρια και όπλα εναντίον των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα στη συμπλοκή να σκοτωθούν και να τραυματιστούν ακτιβιστές. Σοβαρή εμπλοκή υπήρξε μόνο στο τουρκικό πλοίο. Είναι σαφές ότι οι ακτιβιστές είχαν προετοιμαστεί για ένοπλη συμπλοκή. Επίσης τραυματίστηκαν πέντε μέλη των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, οι δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι τραυματίες ακτιβιστές νοσηλεύονται σε ισραηλινά νοσοκομεία….

«To Iσραήλ είχε από την αρχή ενημερώσει ότι η όλη επιχείρηση των ακτιβιστών ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, καθώς τα μέλη της Free Gaza έχουν εκφράσει την ανοιχτή υποστήριξή τους προς τη ‘Χαμάς’, μιας οργάνωσης που απορρίπτει την ύπαρξη του Ισραήλ».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου, που βρισκόταν στον Καναδά ακύρωσε την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και δήλωσε ότι επιστρέφει πίσω, ενώ και ο Τούρκος Πρωθυπουργός που περιοδεύει στη Νότια Αμερική ανακοίνωσε το ίδιο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε τους επιβάτες της νηοπομπής ότι «ξεκίνησαν τις βιαιότητες», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρεγκέβ. «Καταβάλαμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να αποφύγουμε το συμβάν. Οι στρατιωτικοί είχαν λάβει εντολές σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο για μια αστυνομική επιχείρηση και ότι έπρεπε να επιδειχθεί η περισσότερη δυνατή αυτοσυγκράτηση», είπε ο Μαρκ Ρεγκέβ.

Από την πλευρά του ο αρχηγός των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γκάμπι Ασκενάζι, κατηγορεί μία τουρκική Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τα βίαια επεισόδια. «Αυτό που συνέβη στο πλοίο ‘Mavi Marmara’, που ανήκει στην εξτερμιστική οργάνωση IHH, δεν συγκρίνεται με αυτό που συνέβη στα υπόλοιπα πέντε πλοία» του στολίσκου, δήλωσε ο Ασκενάζι σε συνέντευξη Τύπου. «Υπήρξε έκρηξη βίας από τη στιγμή που οι δυνάμεις μας ανέβηκαν στο συγκεκριμένο πλοίο. Ηταν προσχεδιασμένο και υπήρχαν όπλα: σιδηρολοστοί, μαχαίρια και κάποια στιγμή πιστόλια, που ίσως πήραν από τους στρατιώτες», πρόσθεσε.\

Ο ναύαρχος Ελιέζερ Μαρόμ, επικεφαλής του Ισραηλινού Ναυτικού, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια της επιδρομής στο ‘Mavi Marmara’, στο οποίο επέβαιναν 600 άνθρωποι, οι στρατιώτες μας δέχθηκαν ιδιαίτερα βίαιη επίθεση με πυροβόλο όπλο και άλλα όπλα και αναγκάστηκαν να ανταποδώσουν τα πυρά για να υπερασπιστούν τις ζωές τους που κινδύνευαν από ανθρώπους που ήθελαν να τους σκοτώσουν. Η προσφυγή στη χρήση όπλων δεν ήταν αναγκαία σε κανένα άλλο πλοίο του στολίσκου», πρόσθεσε ο Μαρόμ.

Τα πλοία κατελήφθησαν το ένα μετά το άλλο από Ισραηλινούς κομάντος και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Ασντόντ.

Εκεί, όσοι εκ των επιβατών ήταν τραυματίες δέχονταν τις πρώτες βοήθειες σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενώ για όλους τους υπόλοιπους γινόταν ταυτοποίηση στοιχείων από την Αστυνομία και το υπουργείο των Εσωτερικών του Ισραήλ και στη συνέχεια ενημερώνονταν ότι απελαύνονται από τη χώρα.

Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ ερωτηθείς για τις κατηγορίες, οι οποίες θα απαγγελθούν στους συλληφθέντες και στις οποίες θα στηριχθεί η απέλασή τους, ανέφερε την επιχείρηση παράνομης εισόδου σε χαρακτηρισμένη κλειστή στρατιωτική ζώνη. Ερωτηθείς επίσης για το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε στα διεθνή χωρικά ύδατα, λόγω των πληροφοριών που υπήρχαν για πιθανούς τρομοκράτες που επέβαιναν στα σκάφη.

Απαντώντας στο ερώτημα αν το Ισραήλ νομιμοποιείται να διεξάγει επιχειρήσεις σε διεθνή χωρικά ύδατα, δίχως την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, απάντησε ότι ο λόγος που προανέφερε είναι ικανός.

Οσοι δεν δήλωσαν τα στοιχεία τους, 16 συνολικά, οδηγήθηκαν ήδη στη φυλακή στην πόλη Μπερσίμπα, στα νότια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, Μίκι Ρόζενφελντ, στο «ΑΡ».

Στο λιμάνι του Ανστοντ δεν επιτρέπεται η πρόσβαση, στο σημείο όπου δένουν τα πλοία, στους αντιπροσώπους των πρεσβειών, ενώ απομακρύνονταν και οι δημοσιογράφοι.

Στο διεθνή στολίσκο που μετέφερε εφόδια στη Λωρίδα της Γάζας επιτέθηκαν σήμερα τα ξημερώματα ισραηλινοί καταδρομείς, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες να έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον δεκαεννέα άτομα, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Μεταξύ των τραυματιών φέρεται να είναι και ένας Ελληνας.














ΠΗΓΗ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΞ 31 ΜΑΙΟΥ 2010

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…