Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Γνωρίστε το shakuhachi - συναυλία, παρουσίαση, workshop


O δάσκαλος Seiun Saruta με τους μαθητές του Kokyo Fukumoto, Korin Miyata, Παντελή Αποστολόπουλο, Μιχαήλ Χαντζή θα μας ξεναγήσουν στα υπέροχα ηχοχρώματα του shakuhachi!

Τι είναι όμως το shakuhachi;

Το shakuhachi (σακουχάτσι) είναι ένα αερόφωνο της οικογένειας των φλάουτων, φτιαγμένο συνήθως από μπαμπού με επιστόμιο - απλή οπή, το οποίο κρατιέται κάθετα. Το όνομά του σημαίνει «1.8 πόδια», που είναι και το μήκος του. Χρησιμοποιούνταν από τους Βουδιστές μοναχούς για διαλογισμό.
Διαθέτει ηχοχρώματα ατελείωτων αποχρώσεων και με την κατάλληλη τεχνική, ο ερμηνευτής μπορεί να πετύχει στον ίδιο τόνο πολλά διαφορετικά ηχοχρώματα.
 

Ενώ μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, δηλαδή στην περίοδο Έντο της ιαπωνικής ιστορίας, η χρήση του οργάνου ήταν περιορισμένη στα πλαίσια της θρησκευτικής άσκησης, σήμερα κατέχει κεντρική θέση στη μουσική τέχνη της Ιαπωνίας, τόσο μέσα από τις παραδοσιακές μελωδίες όσο και χάρη στο πλούσιο ρεπερτόριο σύγχρονων έργων που εκμεταλλεύονται το ιδιαίτερο ηχόχρωμα και τις τεχνικές απαιτήσεις του οργάνου. Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα δημοφιλές στο ποπ - ροκ ρεπερτόριο της δεκαετίας του 1980, αφού χρησιμοποιήθηκε από διάσημα ποπ ή ροκ συγκροτήματα της εποχής.

Ο Seiun Saruta ξεκίνησε τη μουσική του εκπαίδευση στην ηλικία των 14 ετών και μαθήτευσε κοντά σε εκλεκτούς δασκάλους της τέχνης του σακουχάτσι. Σήμερα ζει και εργάζεται ως μάστερ διδάσκαλος και είναι πρόεδρος του συλλόγου «Σακουχάτσι Ισσούι-κάι» στο νομό Ιμπαράκι.


Συναυλία - παρουσίαση
Πέμπτη 6 Απριλίου 2017
ώρα 8 μ.μ.
 

Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας Ιπποκράτους 41, Αθήνα, τηλ. 210 3634000
είσοδος ελεύθερη


πηγή-https://www.facebook.com/events/1031669163632268/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…