Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Μήπως είσαι δωρητής οργάνων χωρίσ να το γνωρίζεις;





Αν συμβαίνει να μην το γνωρίζεις πρέπει να ενημερωθείς.  Τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά. Μέχρι τον Ιούνιο του 2013 αν ήθελες να γίνεις δωρητής οργάνων σώματος για μεταμοσχεύσεις έπρεπε να το δηλώσεις γραπτώς στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και να μπεις στη σχετική λίστα.

Τώρα έχει συμβεί το ανάποδο. Δημιουργήθηκε νέα λίστα στον ΕΟΜ και καταγράφονται πλέον όσοι έχουν δηλώσει γραπτώς ότι δε θέλουν να είναι δωρητές οργάνων σώματος. Όσοι δεν κάνουν γραπτή δήλωση ότι δεν επιθυμούν να είναι δωρητές σώματος, αυτοί θεωρούνται αυτόματα ότι έχουν συναινέσει στο να τους αφαιρέσουν τα όργανα για μεταμόσχευση σε περίπτωση που καταστούν «εγκεφαλικά νεκροί «.

Αυτό υπαγορεύει ο Νόμος 3984/2011 που άρχισε να ισχύει από τον Ιούνιο του 2013. Είναι η περίφημη διάταξη της «εικαζόμενης» συναίνεσης που έφερε ως νομοσχέδιο στη Βουλή τον Ιούνιο του 2011 ο τότε Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ξεσήκωσε τότε θύελλα κοινωνικών αντιδράσεων ψηφίστηκε και έγινε νόμος του Κράτους στις 15/6/2011, μέσα σε μια Βουλή που είχε περικυκλωθεί από χιλιάδες πολίτες που διαδήλωναν αγανακτισμένοι την αντίθεσή τους στην παράδοση της χώρας στο μνημόνιο.

Η αντισυνταγματική αυτή διάταξη περιορίστηκε 10 μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2012 με ειδική διάταξη στο Νόμο 4075, σύμφωνα με την οποία τον τελευταίο λόγο για την αφαίρεση των οργάνων θα έχουν οι συγγενείς του υποψήφιου δότη, οι οποίοι θα μπορούν να αρνηθούν. Αυτή η βελτίωση του Νόμου είναι σημαντική καθώς με το Νόμο 3984 οι συγγενείς δεν είχαν καν το δικαίωμα να αρνηθούν την αφαίρεση των οργάνων από τον άνθρωπό τους.

Παραμένει ωστόσο η ανάποδη λίστα στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, στην οποία καταγράφονται πλέον όσοι δεν επιθυμούν να είναι δωρητές οργάνων σώματος, έτσι ώστε όλοι οι άλλοι να θεωρούνται υποψήφιοι εθελοντές δωρητές οργάνων σώματος.

Η πρωτοφανής αυτή αντιστροφή εμπλέκει αυτόματα όλους τους πολίτες σε μια υποχρέωση γραπτής δήλωσης στον ΕΟΜ προκειμένου να μη συμβεί κάποτε στο μέλλον το απροσδόκητο, πλην όμως πιθανό στατιστικά, να τους αφαιρέσουν τα όργανα προς μεταμόσχευση. Τέτοια αντιστροφή δε συμβαίνει σε καμιά άλλη δημόσια διαδικασία.

Είναι βέβαιο ότι η πλειοψηφία των πολιτών δε γνωρίζει καν αυτή την υποχρέωση και δε γνωρίζει ότι εμπλέκεται αυτόματα σε διαδικασίες αφαίρεσης οργάνων και μεταμοσχεύσεων. Είναι βέβαιο επίσης ότι οι περισσότεροι θα αμελήσουν να κάνουν τη γραπτή δήλωση στον ΕΟΜ.

Οι προθέσεις των εμπνευστών της «εικαζόμενης» συναίνεσης φαίνεται ότι ήταν να αυξήσουν τον αριθμό των δοτών εκμεταλλευόμενοι ακριβώς αυτήν την βέβαιη προοπτική, δηλαδή να υπάρξουν πολλοί που θα αμελήσουν να κάνουν γραπτή δήλωση άρνησης δωρεάς οργάνων και έτσι να μετατρέπονται αυτόματα σε υποψήφιους δότες.

Η νέα διάταξη που λέει ότι » οι συγγενείς θα έχουν τον τελευταίο λόγο», μειώνει τον απάνθρωπο και αντισυνταγματικό χαρακτήρα  της «εικαζόμενης» συναίνεσης, όμως δεν τον εξαλείφει γιατί δεν προσδιορίζεται κατ’ αρχήν η συγγένεια και δεύτερο θα υπάρξουν περιπτώσεις που δε θα βρίσκονται οι συγγενείς ή δε θα υπάρχουν. Εξ άλλου δεν είναι βέβαιο ότι οι όποιοι συγγενείς βρεθούν γνωρίζουν την επιθυμία του υποψήφιου δότη.

Οι αντισυνταγματικές και απάνθρωπες διαστάσεις του Νόμου 3984 παραμένουν έστω και αποδυναμωμένες και θα πρέπει να εξαλειφθούν τελείως με νέα νομοθετική πρωτοβουλία στην οποία να περιλαμβάνεται η αντιστροφή της ανάποδης λίστας του ΕΟΜ, δηλαδή να κάνουν γραπτή δήλωση μόνο αυτοί που θέλουν να γίνουν δωρητές οργάνων σώματος για μεταμοσχεύσεις.

Οι μεταμοσχεύσεις δεν είναι αυτό που περιγράφουν οι διαφημιστικές καμπάνιες, δηλαδή ένα δώρο που δίνει σε άλλους κάποιος που χάνει τη ζωή του. Υπάρχουν πολύ σοβαρά ηθικά, νομικά και κοινωνικά θέματα που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για να αποφασίσουν αν θέλουν να γίνουν δωρητές οργάνων σώματος. Η άγνοια και η παραπλάνηση δεν έχουν θέση σε αυτή τη διαδικασία.

Η Παγίδα της Δωρεάς οργάνων – Πως και γιατί ένας εθελοντής δωρητής άλλαξε την απόφασή του

Γιατί οι “εγκεφαλικά νεκροί” δεν είναι νεκροί. Εξαιρετική επιστημονική ανάλυση – σχόλιο στη Δημόσια Διαβούλευση

Περιστατικά ανάνηψης

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ: ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ! -ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΜ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ 1ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

 Πως ψηφίστηκε η διάταξη της «εικαζόμενης συναίνεσης» στη Βουλή και άλλα σχετικά

Εμπόριο οργάνων – μια φρικτή πραγματικότητα

πηγή- https://freepeoplenow.wordpress.com/2013/06/25/3843/#more-3843

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…