Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Μια άλλη ερμηνεία της μετάθεσης λειτουργίας του υποέργου “Σκουριές” για το 2016 (;)


2metra2stathma 

                                                             22-7-13

Με ανακοίνωσή του στις 16 Ιουλίου 2013 ο CEO της Eldorado Gold, Paul Wright, ανακοίνωσε τη μετάθεση της προγραμματισμένης έναρξης παραγωγής από τα προγράμματα “Σκουριές” και “Πέραμα” από το 2015 στο 2016 , “υπό το φως της πρόσφατης σημαντικής υποχώρησης της τιμής του χρυσού”. Εκτός από τα Ελληνικά της έργα, η εταιρεία μεταθέτει επίσης για 1-2 χρόνια την έναρξη παραγωγής στο Certej στη Ρουμανία, ενώ αναβάλλει την προγραμματισμένη επέκταση και αύξηση παραγωγής στο Kisladag στην Τουρκία “εν αναμονή ανάκαμψης των τιμών των μετάλλων”, χωρίς να δίνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στόχος των ανωτέρω κινήσεων είναι η μείωση των δαπανών κατά 35% για το 2013.
Σύμφωνα με τον κ. Wright “η εταιρεία επανεξέτασε τα επιχειρηματικά της σχέδια κατά τρόπο που διασφαλίζει την ικανότητά της να αναπτύξει περαιτέρω τις εργασίες της, βασιζόμενη σε μια τιμή χρυσού $ 1250/ουγγιά για το ορατό μέλλον”.
H ανακοίνωση της μητρικής Eldorado Gold αιφνιδίασε πλήρως τη διοίκηση της Ελληνικής θυγατρικής Hellas Gold, η οποία επί μία ολόκληρη μέρα δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα δημοσιογράφων. Η Εldorado κυριολεκτικά “τράβηξε το χαλί” κάτω από την Hellas Gold η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα είχε καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες για ταχεία ανάπτυξη του μεταλλείου των Σκουριών. Μετά από μια ολόκληρη μέρα “μαγειρέματος” ήρθαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Hellas Gold, Κώστα Γεωργαντζή, από το Στρατώνι: “Η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Eldorado Gold ισχύει ως έχει. Aυτό δεν αλλάζει απολύτως τίποτε στην επένδυση που πρόκειται να γίνει και ήδη υλοποιείται στη Χαλκιδική. Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδίου και αυτό έχει οδηγήσει στη μετάθεση της έναρξης της παραγωγής το 2016. Πέραν αυτού, η εταιρεία συνεχίζει απαρέγκλιτα την πολιτική προσλήψεων που έχει ξεκινήσει. Μέσα σε ένα μήνα το δυναμικό της εταιρείας θα αυξηθεί από τους 1200 στους 1400 εργαζόμενους».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο site εφημερίδας που δημοσίευσε τις δηλώσεις του κ. Γεωργαντζή δεν ήταν άλλο από το “Έθνος” το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε αναφέρει καν την ανακοίνωση της Eldorado. Kαι ενώ το επίσημο site http://www.hellas-gold.com/ δεν λέει κουβέντα για την υπόθεση, τα “ανεπίσημα” κανάλια πληροφόρησης της εταιρείας δίνουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Σύμφωνα με το https://www.facebook.com/photo.php?fbid=542524409118715&set=a.490369567667533.1073741825.487208454650311&type=1:
Τα πράγματα είναι απλά και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες από έγκυρες πηγές, σαφείς: Κατ’ αρχάς οι προαναγγελθείσες θέσεις εργασίας δεν πρόκειται να μειωθούν. Δεύτερον το χρονοδιάγραμμα με την πρόοδο των έργων υποδομών δείχνει ότι ο ρυθμός απορρόφησης κονδυλίων θα είναι μεγαλύτερος και η δημιουργία των θέσεων εργασίας μάλλον θα χρειαστεί να επισπευστεί. Δεν πρόκειται να περικοπεί ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό, απλά αντί να αρχίσει η εξόρυξη το 2015 και να πωλείται ο παραγόμενος χρυσός σε χαμηλή σχετικά τιμή, γιατί να μην αρχίσει το 2016 με μεγαλύτερα αναμενόμενα κέρδη; Εσείς αν ήταν δική σας η επιχείρηση τι θα κάνατε; Πες μου, Οβελίξ, τι δεν καταλαβαίνεις….
Περίεργο που οι έγκυρες “δημοσιογραφικές πληροφορίες” δεν δημοσιεύθηκαν σε κανένα Ελληνικό και κυρίως σε κανένα διεθνές μέσο ενημέρωσης… Η Hellas Gold δεν φαίνεται να βοηθάει ιδιαίτερα στην προσπάθεια της μητρικής εταιρείας για μείωση των δαπανών, αφού “δεν θα περικοπεί ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό”, ενώ οι θέσεις εργασίας όχι μόνο δεν θα μειωθούν αλλά αντίθετα θα αυξηθούν και μάλιστα κατά 200 μέσα σε ένα μόνο μήνα στους 1.400 συνολικά! ΚΕΚ-ΑΚΤΩΡ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ-ΧΡΥΣΟΣ-2Η εταιρεία φέρεται να “κάνει προσλήψεις” ενώ βγάζει άλλους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα και ενώ ήδη οι 1.200 ήταν υπεράριθμοι και απασχολούνταν σε “καλλωπιστικές” εργασίες… Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η Ελληνικός Χρυσός και η ΑΚΤΩΡ θα καρπωθούν τη μερίδα του λέοντος από το προγράμμα του ΕΣΠΑ για τον “Β’ τομέα της οικονομίας”, “εκπαιδεύοντας” συνολικά 4.638 ανέργους και κερδίζοντας για τον καθένα 2.240 ευρώ.
Σύμφωνα δηλαδή με τον κ. Γεωργαντζή, η αναγγελία για “μείωση των δαπανών κατά 35% μέσα στο 2013” αφορά oλα τα άλλα μεταλλεία της Eldorado, εκτός από τις Σκουριές! Όμως, από τα τέσσερα μεταλλεία των οποίων ανακοινώθηκε η “καθυστέρηση”, Κisladag, Σκουριές, Πέραμα και Certej, για τα δυο τελευταία δεν έχουν δοθεί ακόμα οι άδειες και εγκρίσεις, άρα δεν υπήρχε ούτως ή άλλως καθορισμένη “έναρξη παραγωγής” και τα έξοδά τους είναι ελάχιστα. Το μόνο που θα μπορούσε να εννοεί η ανακοίνωση σχετικά με το Πέραμα είναι ότι η εταιρεία θα σταματήσει να πιέζει για έγκριση, αφού και αύριο να την πάρει δεν θα την χρησιμοποιήσει. Άρα η περικοπή δαπανών κατά 35% για το 2013 αφορά σχεδόν αποκλειστικά το Kisladag και τις Σκουριές.

Ο παράγοντας “τιμή του χρυσού”

Σεβαστός. Με το χρυσό να έχει χάσει πάνω από 20% της αξίας του από τις αρχές του χρόνου, το οικονομικό περιβάλλον για το σύνολο των εταιρειών χρυσού είναι εξαιρετικά δυσμενές και αναμένεται ότι πολύ περισσότερες εταιρείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Eldorado και της Barrick Gold και θα “παγώσουν” κάποια έργα. Οι αιτίες για αυτή τη δραματική πτώση του χρυσού δεν είναι ξεκάθαρες, άλλωστε τίποτε δεν είναι πολύ ξεκάθαρο στον τομέα του χρυσού. O ίδιος ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), Ben Bernanke, δήλωσε πριν από λίγες μέρες: “Κανείς δεν καταλαβαίνει στην πραγματικότητα την τιμή του χρυσού, ούτε κι εγώ υποκρίνομαι ότι την καταλαβαίνω”. Oι εξηγήσεις για τα αίτια της πτώσης ποικίλλουν, με βεβαιότητα όμως δεν είναι η αύξηση της σταθερότητας λόγω της ανάκαμψης της Αμερικανικής ή της παγκόσμιας οικονομίας, αφού κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Σίγουρα πάντως η στήριξη της τοπικής ή της εθνικής οικονομίας σε μια δραστηριότητα που εξαρτάται από τόσους εξωγενείς παράγοντες ώστε να καταντάει απρόβλεπτη, είναι εξόχως προβληματική.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της Eldorado Gold: “Η ισχυρή επιχειρηματική μας επίδοση στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 οδηγεί στην πρόβλεψη παραγωγής στο τέλος του χρόνου 745.000 ουγγιών χρυσού με καθαρό κόστος $ 520/ουγγιά”. Τα νούμερα δημιουργούν σύγχυση γιατί φαίνεται να υπάρχει μεγάλο περιθώριο κέρδους μέχρι τα $1250/ουγγιά.
Αυτό που συνήθως δίνουν οι εταιρείες χρυσού ως “καθαρό κόστος παραγωγής” (cash cost) είναι παραπλανητικό καθώς περιλαμβάνει μόνο ορισμένα από τα κόστη ενώ παραλείπει άλλα, με αποτέλεσμα να δίνεται μια διαστρεβλωμένη εικόνα στους επενδυτές (ορισμένες εταιρείες δεν περιλαμβάνουν στο cash cost ούτε καν το κόστος μεταλλουργίας και εξευγενισμού των μετάλλων). Τελευταία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο το λεγόμενο “all-in cost” που είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, καθώς περιλαμβάνει και τους φόρους και άλλα έξοδα. Οι μεθοδολογίες υπολογισμού διαφέρουν, αλλά όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει την πολύ καλή σειρά άρθρων του Seeking Alpha για το all-in κόστος παραγωγής χρυσού κάθε εταιρείας ξεχωριστά. Για τιμή χρυσού $ 1.250/ουγγιά είναι φανερό ότι πολλές εταιρείες βρίσκονται ήδη “στο κόκκινο”. Για την Eldorado Gold, το all-in κόστος για το 2012 ήταν $ 1.122/ουγγιά, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2013 ήταν σημαντικά αυξημένο στα $ 1.403/ουγγιά. Σημειώνεται ότι σε αυτούς τους υπολογισμούς έχουν συμπεριληφθεί και τα παραγόμενα συμπυκνώματα μολύβδου και ψευδαργύρου από το Στρατώνι που μετατράπηκαν σε ισοδύναμες ουγγιές χρυσού με αναλογία 1,9 τόνοι συμπυκνώματος / 1 ουγγιά χρυσού.
Το συνολικό κόστος των $ 1.122/ουγγιά για το 2012 βάζει την Eldorado Gold πραγματικά μεταξύ των παραγωγών χρυσού με το χαμηλότερο κόστος. Συγκριτικά, η Barrick Gold είχε $1.277, η Yamana Gold $1.247, η Iamgold $1.377, και η Agnico-Eagle $1,343. Θα περίμενε κανείς ότι η Eldorado θα ήταν από τις τελευταίες εταιρείες χρυσού που θα έβαζε “στο ράφι” υπό ανάπτυξη προγράμματα και ειδικά το μεταλλείο των Σκουριών που είναι βασικά ένα μεταλλείο χαλκού με το χρυσό σαν παραπροϊόν. Ο χαλκός είναι ένα βιομηχανικό μέταλλο με τεράστια ζήτηση, κυρίως λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της Κίνας που απορροφά το 40% της παγκόσμιας παραγωγής. Αλλά ούτε από εκεί είναι καλά τα σημάδια. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής του μετάλλου, παρουσιάζει επιβράδυνση της ανάπτυξης με αποτέλεσμα μείωση της ζήτησης για χαλκό και την πτώση της τιμής. Ήδη η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση ενώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της Barclays, το 2014 θα υπάρχει πλεόνασμα 387,000 τόνων χαλκού στην αγορά, από μεταλλεία που είναι ήδη σε παραγωγή και που έχουν κάνει σημαντικές επεκτάσεις κατά τα τελευταία χρόνια των υψηλών τιμών. Σύμφωνα πάντα με την Barclays “ο χαλκός είναι ο πιο ευάλωτος από όλα τα μέταλλα σε μια απότομη προσγείωση λόγω Κίνας” και οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου θα βρίσκεται κάτω από τα $6.000/τόνο (σήμερα είναι γύρω στο $6.900). Παρόμοιες είναι οι εκτιμήσεις και πολλών άλλων αναλυτών και επενδυτικών οίκων.
Όλα τα ανωτέρω δεν αποδεικνύουν τίποτα περισσότερο από το προφανές: ότι συνεχής οικονομική μεγέθυνση (“ανάπτυξη” το λένε μερικοί…) δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει. Eίναι αντίθετο στη λογική, είναι αντίθετο στη φύση, είναι αντίθετο στην εμπειρία. Οι εξωφρενικοί ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας οι οποίοι στήριξαν την ανάπτυξη πολλών νέων μεταλλείων χαλκού ανά τον κόσμο δεν θα μπορούσαν να συντηρηθούν για πάντα. Η μεταλλευτική είναι μια κατ’εξοχήν “κυκλική” βιομηχανία και είναι σαφές, το βλέπουμε και σε άλλα κράτη με μεγάλη μεταλλευτική βιομηχανία όπως η Αυστραλία, ότι βρισκόμαστε στην καθοδική φάση ενός κύκλου που ήδη κράτησε πολύ. Είναι βέβαιο ότι οι τιμές θα ανακάμψουν κάποια στιγμή, αφού η πτώση της παραγωγής θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής κι αυτή με τη σειρά της σε αύξηση της παραγωγής, όμως… δεν είναι ακριβώς αυτό που θα ονομάζαμε “βιώσιμη” ή “αειφόρος” ανάπτυξη…

Το Ελληνικό πρόβλημα

Ας πάμε πίσω στην Ελλάδα: Σε όλα του τα άρθρα το έγκυρο επενδυτικό site Seeking Alpha τονίζει εμφατικά τον πιθανό κίνδυνο για τους επενδυτές της Eldorado από την έκθεσή της στην Ελλάδα.
Στο Exposure To Country Risk: The Eldorado Gold Edition, διαπιστώνει ότι η Eldorado Gold βρίσκεται στην πρώτη τριάδα εταιρειών πολυτίμων μετάλλων με το υψηλότερο “ρίσκο χώρας”, τόσο λόγω πολιτικής αστάθειας όσο και έντονης αντίδρασης στο μεταλλείο των Σκουριών. “Στην πραγματικότητα, αυτός ο κίνδυνος εχει ήδη εκδηλωθεί πέρσι στις Σκουριές, όπου έλαβαν χώρα βίαιες διαδηλώσεις ενάντια στη δραστηριότητα της Eldorado Gold εκεί. Οι Σκουριές είναι το ένα από τα μεταλλεία που είναι υπό κατασκευή. Ακτιβιστές εισέβαλαν στο εργοτάξιο και έκαψαν γραφεία και εξοπλισμό.
Στο What It Really Costs To Mine Gold: The Eldorado Gold Edition: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους επενδυτές της Eldorado Gold (EGO) είναι ο σημαντικός πολιτικός κίνδυνος από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο οτι το μεταλλείο του Στρατωνίου βρίσκεται εκεί, αλλά  στην Ελλάδα έχει επίσης τρία σημαντικά υπό ανάπτυξη έργα. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι η ελληνική πολιτική και οικονομική κρίση έχει τελειώσει, και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ότι ορισμένες ή όλες αυτές οι ιδιοκτησίες θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την αναταραχή εκεί. Επιπλέον, το ορυχείο των Σκουριών των $500 εκατομμυρίων δολαρίων βρίσκεται αντιμέτωπο με τεράστια τοπική αντίδραση και έχουν συμβεί ορισμένες βίαιες διαμαρτυρίες με στόχο την πρόληψη της ανάπτυξης του ορυχείου”.
Πέραν των ανωτέρω, υπάρχουν τα ζητήματα νομιμότητας και αδειοδοτήσεων που οι ξένοι αναλυτές αγνοούν αλλά εμείς εδώ γνωρίζουμε καλά:
  • Η Πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη δεν τους δίνει έγκριση δόμησης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών, διότι οι απαιτήσεις της εταιρείας προσκρούουν στη νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση.
  • Οι εργασίες στο ρέμα Καρατζά έχουν σταματήσει με δικαστική προσωρινή διαταγή και δεν θα ξαναρχίσουν αν δεν προηγηθεί η κατά το νόμο οριοθέτηση του ρέματος με Προεδρικό Διάταγμα. Χωρίς το ΠΔ, δεν μπορεί να κατασκευαστεί ο χώρος απόθεσης τελμάτων (που δεν έχει ακόμα εγκριθεί), άρα ούτε να λειτουργήσει ο εμπλουτισμός ούτε να ξεκινήσει η εξόρυξη.
  • Οι απαλλοτριώση του δάσους 937 στρεμμάτων της Ι.Μ.Ιβήρων θα πάρει χρόνο, αφού οι καλόγεροι φαίνονται αποφασισμένοι να προσφύγουν δικαστικά. Χωρίς αυτή την έκταση δεν μπορεί να γίνει ο δεύτερος χώρος απόθεσης αποβλήτων στο ρέμα Λοτσάνικο (που κι αυτό δεν έχει οριοθετηθεί), αλλά ούτε και η περιμετρική οδός του μεταλλείου που είναι απαραίτητη για τις μετακινήσεις.
  • Η μέθοδος μεταλλουργίας flash smelting χάρη στην οποία εγκρίθηκε η “επένδυση” είναι μια απάτη. Θα αποκαλυφθεί κι αυτή κάποια στιγμή.
Άρα οι Σκουριές είναι ένα πρόγραμμα επισφαλές για πολλούς λόγους, το οποίο χρειάζεται ζεστό χρήμα μέχρι να ξεκινήσει, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει τελικά να λειτουργήσει. Η κυβέρνηση Σαμαρά που προσφέρει στην εταιρεία πολιτική κάλυψη κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αντέξει πολύ, ενώ η αντίσταση του κόσμου κάθε άλλο παρά μειώνεται, παρά την άγρια καταστολή. Το κίνημα κατά της “επένδυσης” γιγαντώνεται καθημερινά. Οι επιλογή του Δένδια για ανοιχτή σύγκρουση, με τέσσερις ανθρώπους ήδη στη φυλακή και σαφή την προσπάθεια συνολικής ποινικοποίησης του αγώνα κατά του μεταλλείου, δεν βοηθάει τους στόχους της εταιρείας καθώς ρίχει συνεχώς λάδι στη φωτιά. Ένα δύσκολο έργο που σε αυτή τη φάση σωστά η εταιρεία το “παγώνει”, αφού με αυτές τις τιμές των μετάλλων δεν έχει κανένα λόγο να το κυνηγήσει. Θεωρούμε ότι το έργο δεν έχει πιθανότητες να ξαναξεκινήσει αν δεν ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουν παρασκηνιακά να προσπαθούν να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να το ξαναξεκινήσουν.
Το μόνο “υπό ανάπτυξη” έργο στην Ελλάδα που δεν αναστέλλεται είναι η Ολυμπιάδα που είναι αυτή τη στιγμή η “κότα με τα χρυσά αυγά”. Κάτω από την ταμπέλα της “αποκατάστασης του περιβάλλοντος” η εταιρεία εξάγει στην Κίνα χρυσοφόρα συμπυκνώματα που της αποφέρουν άκοπο και αφορολόγητο κέρδος που, σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, υπερβαίνει τα 145 εκατ. ευρώ. Δείτε εδώ και θα πούμε περισσότερα για την Ολυμπιάδα σε επόμενη ανάρτηση.
Έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε τις εξελίξεις αυτές σαν μια πρώτη μικρή νίκη του αγώνα. Παραμένουμε σε εγρήγορση και επιφυλακη και, συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα μέχρι τέλους.  

Οι νικητές θα είμαστε εμείς.

ΠΗΓΗ-http://antigoldgreece.wordpress.com/2013/07/22/skouries-perama-announcement/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…