Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΓΣΕΒΕΕ 2 ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

 



Να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές


 Να αποσυρθεί άμεσα το άρθρο 16 του νομοσχεδίου «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και την  παροχή υπηρεσιών», που οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και να διεξαχθεί ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος με εργοδότες και εργαζόμενους, ζήτησαν σήμερα η ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΟΙΥΕ, ανακοινώνοντας τη συγκρότηση της κίνησης «Συμμαχία για την Κυριακή – Αργία»
Οι οργανώσεις επεσήμαναν ότι τυχόν ψήφιση του άρθρου 16, θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη γενικευμένη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές το χρόνο, μετά από προσφυγές που θα ακολουθήσουν στο ΣτΕ από μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά, αλλά και από την ηθελημένη έλλειψη αποφάσεων αντιπεριφερειαρχών που θα οδηγήσει στο ανεξέλεγκτο άνοιγμα των καταστημάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις και ειδικά τις μικρομεσαίες αλλά και για την απασχόληση θα είναι καταστροφικές, ενώ σε τελευταία ανάλυση η απώλεια των θέσεων εργασίας θα είναι πολλαπλάσια, από τις δήθεν 30.000 θέσεις εργασίας της μελέτης του ΟΟΣΑ, που επικαλείται η Κυβέρνηση.
Αποτυπώθηκε η βούληση των οργανώσεων να διαφυλαχθεί η Κυριακή, ως γενική ημέρα αργίας και ξεκούρασης, επισημαίνοντας ότι η κάλυψη των αναγκών των τουριστικών περιοχών  (οι οποίες σημειωτέον δεν αναφέρονται καν στο νομοσχέδιο), θα πρέπει να γίνεται σε τοπικό επίπεδο και μετά από σύμφωνη γνώμη εργοδοτών και εργαζομένων.
Οι οργανώσεις καλούν τους βουλευτές να μη ψηφίσουν το άρθρο 16 και προανήγγειλαν μεγάλες και συνεχόμενες κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της Κυριακής – Αργίας.
Τέλος, εκδήλωσαν την πρόθεσή τους για διεύρυνση της Συμμαχίας και με άλλες κοινωνικές οργανώσεις και φορείς, ανακοινώνοντας ότι στην κίνηση προτίθεται να συμμετάσχουν οι καταναλωτικές οργανώσεις ΕΚΠΟΙΖΩ, ΚΕΠΚΑ, ΙΝΚΑ και ΕΕΚΕ, στηρίζοντας την προσπάθεια διαφύλαξης της Κυριακής – Αργίας.     

 

Απελευθέρωση ωραρίου λειτουργίας τις Κυριακές (ν/σ Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών).

Παρά τις καθολικές αντιδράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές το Υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.
Η ΓΣΕΒΕΕ επαναλαμβάνει την πλήρη αντίθεσή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ έχει καταθέσει αναλυτικά και τεκμηριωμένα τις θέσεις και τα επιχειρήματα που τις στηρίζουν σε προηγούμενα διαβήματα προς το Υπουργείο (επισυνάπτονται για την ολοκληρωμένη ενημέρωση). Εξακολουθούμε να μην κατανοούμε την εμμονή του Υπουργείου σε ένα μέτρο που οδηγεί σε μεγαλύτερη δυσκαμψία την αγορά και τις επιχειρήσεις, αυξάνει το κόστος λειτουργίας και επιβαρύνει τους αυτοαπασχολούμενους. Τονίζεται ότι σε έρευνες που έχουν γίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει προκύψει θετικό αποτέλεσμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ η πλειοψηφία των εμπόρων τους οποίους αφορά το μέτρο αντιτίθενται συντριπτικά (78,4% στην έρευνα Ιανουαρίου 2013, ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ).
Ως προς το ρυθμιστικό σκέλος, σημειώνεται ότι στην Ελλάδα
  • Το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο επιτρέπει  το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές κατόπιν εισηγήσεως των εμπορικών συλλόγων στις περιφέρειες και τους δήμους και σχετική απόφαση του αρμόδιου περιφερειάρχη ή δημάρχου. Τούτο προφανώς ισχύει και εφαρμόζεται σε όλες τις τουριστικές περιοχές.
  • Δεν υφίσταται απαγόρευση για καταστήματα ορισμένων κλάδων, τα οποία λειτουργούν τις Κυριακές χωρίς περιορισμό (ψιλικατζίδικα, περίπτερα, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, εστιατόρια, ανθοπωλεία, κέντρα διασκέδασης, τα βενζινάδικα μερικώς, κάβες, καταστήματα ξηρών καρπών, videoclub, τουριστικά καταστήματα και όλα τα καταστήματα τουριστικών περιοχών).
  • Το ωράριο λειτουργίας που ισχύει στη χώρα μας είναι από τα πιο διευρυμένα στην ΕΕ. Η περαιτέρω διεύρυνση του θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τις πολύ μικρές επιχειρηματικές μονάδες και τους αυτοαπασχολούμενους.Σημειώνεται ότι το Υπουργείο, δεν αναφέρει σε κανένα σημείο της εισήγησης, την προτεινόμενη διάρθρωση του ωραρίου τις Κυριακές, εκτός της γενικής αναφοράς περί σεβασμού της λατρευτικής παράδοσης.
Αναφορικά με την «μελέτη-παρουσίαση» του ΟΟΣΑ που έδωσε μερικώς στη δημοσιότητα το Υπουργείο σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις που θα είχε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, η ΓΣΕΒΕΕ κάνει τις εξής παρατηρήσεις:
  1. Το άνοιγμα των καταστημάτων δεν είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει την πραγματική δαπάνη, σύμφωνα και με παραδοχή της μελέτης. Υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα η δαπάνη να παραμείνει αμετάβλητη. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται αν εφαρμόσουμε στο μοντέλο του ΟΟΣΑ την πραγματική απώλεια διαθέσιμου εισοδήματος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια (σωρευτικά -20%), αντί του λεγόμενου πλεονάσματος καταναλωτή.
  2. Υποστηρίζεται ότι ο καταναλωτής σήμερα με την υφιστάμενη ρύθμιση έχει απώλεια οφέλους ύψους 309 εκ. Αν το σημερινό μέγεθος της αγοράς είναι 24,7 δις (στοιχεία παρουσίασης), πόση θα πρέπει να είναι η εκτιμώμενη απώλεια ωφέλειας που έχει συντελεστεί λόγω της μείωσης του εισοδήματος του καταναλωτή (που είναι άμεσα μετρήσιμο μέγεθος;)
  3. Δεδομένης της στρατηγικής εσωτερικής υποτίμησης που υιοθετείται σήμερα, ως επίσημη διακηρυγμένη πολιτική της κυβέρνησης, δεν αναμένεται το προσεχές διάστημα καμιά πολιτική τόνωσης της ζήτησης και των εισοδημάτων. Τούτο έχει διττή ανάγνωση:
  • Είτε δε θα επέλθουν οι προσδοκώμενες θετικές επιδράσεις που αναφέρονται στη «μελέτη»
  • Είτε το Υπουργείο Ανάπτυξης αγνοεί τα στατιστικά δεδομένα και την ακολουθούμενη πολιτική του υπουργείου Οικονομικών.
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι προφανές, και ιδιαίτερα όσον αφορά την ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση και ο τζίρος των επιχειρήσεων διαρκώς μειώνεται, ότι καμία θετική προοπτική δεν δημιουργείται από την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.  Τουναντίον, περισσότερη συρρίκνωση και λουκέτα θα υπάρξουν για τις Μικρές και Πολύ μικρές επιχειρήσεις που με τη σειρά τους θα ανατροφοδοτήσουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Το «μοντέλο» του ΟΟΣΑ πολύ πιθανό να επαληθεύει τις προβλέψεις της ΓΣΕΒΕΕ αν ληφθούν υπόψη η βαθιά ύφεση και οι επιδεινούμενοι μακροοικονομικοί δείκτες.
Παρακάτω, επαναλαμβάνονται εμπεριστατωμένα οι θέσεις και οι αναλύσεις της ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με τις επιπτώσεις από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

ΠΗΓΗ-WWW.GSEVEE.GR/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…