Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Το Human Grid ξεπερνά τις 100 εθελοντικές οργανώσεις στην Αττική !

FOCUS eng out 


Από την ομάδα του Human Grid

 21-2-13

Ένα ανθρώπινο δίχτυ έμπρακτης αλληλεγγύης και ελπίδας. Μια ιδέα που ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα μελών του ΤΕDx Athens, και στην πορεία συνάντησε το έντονο ενδιαφέρον και άλλων εθελοντών, από κάθε ηλικία, που θέλησαν να συμβάλουν στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης του εθελοντισμού στην Αττική και σταδιακά σε όλη την Ελλάδα.
Εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συνθήκης που ολοένα εξαντλεί και περισσότερους συνανθρώπους μας, ξεκινήσαμε την καταγραφή και τη γνωριμία μας αρχικά με τις εθελοντικές πρωτοβουλίες που δρουν στην Αθήνα και συνθέτουν το πρόσωπο μιας πόλης, που επιλέγει τη δράση σαν υγιή αντίδραση, σ’ αυτά που της συμβαίνουν. Σαν κοινό χαρακτηριστικό και σαν βασική προϋπόθεση για την καταγραφή αυτών των προσπαθειών και την ένταξή τους στο χάρτη του Human Grid, θέσαμε την πρωτοβουλία εκείνη που εμπνέεται, αναλαμβάνεται και υλοποιείται μέσα από τη γνήσια ανάγκη του πολίτη να σταθεί αλληλέγγυα δίπλα στον συμπολίτη του ή/και να κάνει κάτι όμορφο για να βελτιώσει τον τόπο που ζει. Γνωρίζοντας τη σημαντική δράση γνωστών εθελοντικών οργανώσεων, ήμασταν ιδιαίτερα ανυπόμονοι να εντοπίσουμε και να γνωρίσουμε από κοντά τις «άγνωστες» στο ευρύ κοινό ομάδες πολιτών, που αυτό-οργανώνονται και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στις γειτονιές, αρνούνται να μένουν αμέτοχοι στην «εικόνα» των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια, στην εικόνα που αντικρίζουν σε μια καθημερινή βόλτα στην πόλη τους…
Η δυναμική που αναπτύσσει ο εθελοντισμός και η αξία που αποκτά ιδιαίτερα στις μέρες μας, γέμισε εντυπωσιακά γρήγορα με πολύχρωμες κουκκίδες τον αθηναϊκό μας χάρτη. Στόχος μας, η προβολή και ανάδειξη αυτών των πρωτοβουλιών, ώστε να ενισχυθεί η κάθε προσπάθεια ξεχωριστά και να ενδυναμωθεί το αποτέλεσμά της. Για όλους εμάς, το Human Grid, είναι ένα διαρκές ταξίδι γεμάτο ελπίδα, μέσα από τα μάτια ανθρώπων που κουβαλούν μικρές ή μεγαλύτερες καθημερινές πράξεις αγάπης και αλληλεγγύης. Αν και το Human Grid μετρά μόλις λίγους μήνες παρουσίας, οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που παρακολούθησε και «γνώρισε» είναι εντυπωσιακές σε δυναμική, ποιότητα, ψυχή και αποτέλεσμα.
Μια ομάδα αποφασισμένων ανθρώπων που επιστράτευσε πάθος και δημιουργικότητα για να προβάλει τον ελληνικό τουρισμό και τη φιλοξενία της χώρας μας στο εξωτερικό, οι δράσεις μιας ανοιχτής ομάδας πολιτών που αναλαμβάνουν εγκαταλελειμμένους χώρους και τους επιστρέφουν στην πόλη σαν μικρές οάσεις χαράς για τους κατοίκους της, εθελοντές δάσκαλοι με “Δ” κεφαλαίο που παραδίδουν μαθήματα σε παιδιά κοινωνικά αποκλεισμένων οικογενειών που δεν μπορούν να στραφούν στην έμμισθη διδασκαλία, μουσικοί που μεταδίδουν αφιλοκερδώς την τέχνη τους σε όποιον δεν έχει τη δυνατότητα να τη σπουδάσει, πολίτες που συνεργάζονται και αναλαμβάνουν δράση για να βελτιώσουν την πόλη τους, να την αναδείξουν αλλά και να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους, μια πρωτότυπη παρέμβαση που φώτισε με άποψη έναν μικρό σκοτεινό δρόμο της Αθήνας, Έλληνες εθελοντές γιατροί – μα πάνω απ’ όλα άνθρωποι – που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με μοναδικό αντάλλαγμα ένα χαμόγελο, η εικόνα ενός νηπιαγωγείου στο Βιετνάμ που στηρίζεται αποκλειστικά από τις προσφορές Ελλήνων, άνθρωποι που μαγειρεύουν για καλό σκοπό, πολίτες χωρίς σύνορα που στέκονται δίπλα στους συνανθρώπους τους, εκμηδενίζοντας αποστάσεις, χωρίς να λογαριάζουν εθνικότητες και χρώματα, αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό δείγμα της βαθιά ανθρώπινης αντίδρασης μας, στη σκληρή πραγματικότητα των συνανθρώπων μας που πλήττονται και σε αυτά που υποβαθμίζουν την πόλη μας και πρέπει να αλλάξουν…!
Το σύντομο της διαδρομής μας μέχρι σήμερα, οι 100+ έμπρακτες συλλογικές πρωτοβουλίες που υφαίνουν το ανθρώπινο δίχτυ της Αθήνας, η δυναμική που παρατηρείται στη χώρα και η ταχύτητα με την οποία γεννιούνται ολοένα και περισσότερες οργανώσεις πολιτών, δυναμώνει την αισιοδοξία μας για μια καθημερινότητα με διαφορετικό πολιτισμό απέναντι στον διπλανό μας και κατ’ επέκταση στο κοινωνικό σύνολο που συνθέτουμε τελικά εμείς οι ίδιοι…!
Επισκεφθείτε το www.humangrid.gr προκειμένου να γνωρίσετε τις ομάδες που βρίσκονται στον χάρτη μας και τις σελίδες μας στα social media (Facebook, Twitter), για να πληροφορείστε τις επόμενες δράσεις τους, να συμμετέχετε όπου έχετε τη δυνατότητα αλλά και να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας για να ενταχθείτε σε κάποια από τις εθελοντικές αυτές πρωτοβουλίες. Η βοήθεια όλων σας απαραίτητη και πολύτιμη για την ολοκληρωμένη καταγραφή των υφιστάμενων εθελοντικών ομάδων αλλά και όσων νέων δημιουργούνται και δεν έχουν εντοπιστεί κατά την έρευνά μας. Περιμένουμε τις προτάσεις σας στο info@humangrid.gr!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…