Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Καλλιτεχνικό Δρώμενο διοργανώνει η Π.Φ.Π.Ο για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων με θέμα: «Ενστάσεις Βιοποικιλότητας»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με την ευκαιρία της 4ης Οκτωβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων και του Περιβάλλοντος, η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας κα Αναστασία Μπομπολάκη, με την ευγενή συνεργασία του Δημάρχου Ελληνικού - Αργυρούπολης κ. Χρ. Κορτζίδη, σας καλεί στην ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Ενστάσεις Βιοπικοιλότητας».

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού (πρώην Αμερικάνικη βάση), ακριβώς δίπλα στο Κοινωνικό Μητροπολιτικό Ιατρείο, μέσα στο παλιό Αεροδρόμιο. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 8.00 μ.μ. την 5η Οκτωβρίου και ημέρα Παρασκευή, θα ακολουθήσει δε μουσικοθεατρικό δρώμενο.


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3 Οκτωβρίου 2012


 Κάθε 4η μέρα του Οκτώβρη οι κατά τεκμήριο φιλόζωοι υπενθυμίζουν στον απανταχού «πολιτισμένο» κόσμο την ανάγκη φροντίδας των ζώων κάθε είδους, ζώων κατανάλωσης, αδέσποτων, πειραματόζωων, άγριων κ.λπ. Όλων, τελικώς, των έμβιων που έχουν όχι τη βιολογική, αλλά τη συνταγματική ατυχία να μην πολιτογραφούνται στο ανθρώπινο είδος και τα οποία παρουσιάζουν την απεγνωσμένη ανάγκη ενός περιβάλλοντος που να μην είναι ολωσδιόλου τεχνητό. Οι υπενθυμίσεις τέτοιου τύπου ήταν συνήθως στην περίπτωση της χώρας μας πορείες, διαμαρτυρίες, συνέδρια και ημερίδες, όλοι οι γνωστοί τρόποι που διαπραγματευόμαστε ζητήματα νομικού υποβάθρου και προτάσεις βελτίωσης συνθηκών.

Όχι όμως και τούτη τη χρονιά.

Στην αρχή του επερχόμενου χειμώνα, του πιο σκληρού από όσους μπορούμε να θυμηθούμε, η 4ηΟκτωβρίου αποκτά μια χροιά εντελώς διαφορετική. Όταν όλα γίνονται αβέβαια και oνήσιμα εν όψει του πρωτογενούς αιτήματος επιβίωσης που γιγαντώνεται εξαιτίας της κρίσης και της εξαθλίωσης, ακριβώς τότε ό,τι βλάψαμε ή παραμελήσαμε ανεπίτρεπτα, ορθώνεται και μας τύπτει με τον πλέον αιχμηρό τρόπο. Επειδή ό,τι βγάλαμε και παραμελήσαμε έχουμε την τάση να το ξεπουλήσουμε πρώτο και φτηνά. Εν προκειμένω, την όποια αστική πανίδα  και χλωρίδα μας έχει απομείνει.

Έτσι λοιπόν εμείς, οι άνθρωποι της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας(*), αποφασίσαμε αντί άλλων δράσεων να αναζητήσουμε και να συνυφάνουμε οράματα. Οράματα γνωστών ανθρώπων που με τις πράξεις τους ή με την τέχνη τους έρχονται να εισβάλλουν στο άμεσο αντιληπτικό πεδίο των πολιτών και να τους αφυπνίσουν από το μούδιασμα της αυτολύπησης.

Το όραμα του Δημάρχου Χρήστου Κορτζίδη να κρατήσει τους τελευταίους περιβαλλοντικούς παράγοντες υγιούς μικροκλίματος στην νότια Αττική.

Η τόλμη του καθηγητή–χαράκτη Ξενή Σαχίνη να αντιπαραθέσει έγχρωμες χαρακτικές θάλασσες απέναντι σε ασπρόμαυρες προσομοιώσεις.

Η ποίηση του καθηγητή–ζωγράφου Γιώργου Σκυλογιάννη που δημιουργεί με αναπτύγματα μικρών αυτόνομων έργων ένα Δένδρο της Ζωής.

Η εκλέπτυνση των εικαστικών Φυλλωμάτων της ζωγράφου Σπυριδούλας Πολίτη.
Τα μυθικά ζώα-οριγκάμι  του ζωγράφου Τριαντάφυλλου Τρανού.

Το Human Beast του αρχιτέκτονα Στρατή Μιχαήλ, που εισβάλλει μέσα στο εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο  με το αεροπλανάκι μιας πληροφοριακής Άνοιξης να υπερίπταται γύρω από το κεφάλι του.
Η Ελεγεία στο Άγνωστο Πειραματόζωο και το αρχέγονο Αυγό της Κοσμογονίας της γλύπτριας Βασιλικής Σοφρά.

Το Wave, κύμα από βιομηχανικά υλικά της αρχιτεκτόνισσας Άννας Ντινοπούλου, αλλά και η αναφορά της σε έναν από τους πατέρες της σύγχρονης αρχιτεκτονικής των V. Horta με το Inside Out, που μας επισημαίνει πως κάποτε τα δένδρα θα γίνουν το μικρό βρώμικο μυστικό μέσα στα σπίτια μας.

Τέλος, οι σουρεαλιστικές έως και land art επεμβάσεις των συνδιαλεγόμενων ζωγράφων Αθηνάς Τ. και Δωροθέας με το χείμαρρο Overflow, τα τυπώματα Sweet Cat Prince και τα κατασκευαστικά Nature’s Remnants.

Όλα τα παραπάνω οράματα τα συνθέσαμε μαζί σε αγαστή συνύπαρξη, μέσα σε έναν εμβληματικό χώρο. Στο Πολιτιστικό   Κέντρο του Δήμου Αργυρούπολης–Ελληνικού, στο παλιό Ανατολικό Αεροδρόμιο, δίπλα στο Κοινωνικό Μητροπολιτικό Ιατρείο.

Την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου ενεστώτος έτους μετά τις 8 μ.μ. θα λάβει χώρα αυτή η συνάντηση, πλαισιωμένη με τον καλύτερο τρόπο από μία σειρά εξαίρετων και συνειδητοποιημένων μουσικών. Η βιολονίστα Μαρία Ρεμπούτσικα, η λυρική καλλιτέχνις Τζίνα Φωτεινοπούλου με τον πιανίστα Γιώργο Δούση, ο τροβαδούρος Τζώνη Βαβούρας και ο μαέστρος Γιάννης Πρεβενιός με τις Μουσικές Περιπλανήσεις.

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Δημήτρης Μαλισσόβας θα καταθέσει ένα μικρό κομμάτι από το γνωστό μυθιστόρημα «Η Καρδιά Ενός Σκύλου», του μεγάλου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, ενώ μας έκανε την ιδιαίτερη τιμή να μας εμπιστευτεί και ένα πρωτότυπο κείμενο του σε πρώτη παρουσίαση.

Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς για την άμεση και αφιλοκερδή ανταπόκριση.

Η επιμελήτρια της έκθεσης
Ρεγγίνα Αργυράκη
Καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών  Α.Π.Θ.

Η συνεπιμελήτρια
Φερενίκη Βαταβόλη
Αρχιτέκτων–πολεοδόμος

Υ.Γ.: Η επιμελήτρια της έκθεσης θα κάνει δύο δημόσιες ξεναγήσεις–συζητήσεις με θέμα «Τέχνη και Κοινωνική Ανταπόκριση», για ενδιαφερόμενους μαθητές, φοιτητές, συλλόγους και φιλότεχνους την Τετάρτη 10.10.12 και το Σάββατο 13.10.12, στον χώρο της έκθεσης, στις 7 μ.μ.πηγή-pansyn.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…