Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Μαζική διαμαρτυρία στο Βερολίνο για τα προσωπικά δεδομένα

«Ελευθερία, όχι κράτος παρακολούθησης»
13 Σεπτεμβρίου 2009
Marchel Fürstenau, Γιώργος Παππάς & Σταμάτης Ασημένιος

Εν μέσω του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία, το Βερολίνο έζησε χθες μια μαζική κινητοποίηση κόντρα στην τρέλα της παρακολούθησης πολιτών και συγκέντρωσης προσωπικών δεδομένων.

Με σύνθημα “Ναι στην ελευθερία όχι στο φόβο - Στοπ στην τρέλα της παρακολούθησης” συγκεντρώθηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα πάνω από 20.000 άνθρωποι, διαδηλώνοντας για καλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων και περιορισμό της παρακολούθησης τόσο από τους κρατικούς μηχανισμούς όσο και στο χώρο της ιδιωτικής οικονομίας. Η κινητοποίηση ήταν μέρος της παγκόσμιας ημέρας δράσης κατά της παρακολούθησης. Διοργανωτές στη Γερμανία ήταν 160 οργανώσεις, κόμματα, εκκλησιαστικοί και συνδικαλιστικοί φορείς.

Σκάνδαλα παρακολούθησης

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση του Βερολίνου ήταν ο Φρανκ Μπζίρσκε, πρόεδρος του πανίσχυρου συνδικάτου στον τομέα παροχής υπηρεσιών “Verdi”. Ο Μπζίρσκε στηλίτευσε την κατάχρηση των σύγχρονων τεχνικών της πληροφορίας, παρά τις δεσμεύσεις ότι θα φέρουν περισσότερη δημοκρατία και μεγαλύτερη αυτοδιάθεση των εργαζομένων.” Στην πραγματικότητα, με τη χρήση της τεχνολογίας πληροφορίας και επικοινωνίας οδήγησε στην τρέλα του ελέγχου στο κράτος την οικονομία στο χώρο εργασίας. Συναντάμε εργοδότες που σε θέματα προστασίας δεδομένων συμπεριφέρονται στους εργαζόμενους σαν να ήταν ιδιοκτησία τους”.

Ο συνδικαλιστής ηγέτης παρέπεμψε σε σειρά σκανδάλων , όπου εμπλέκονται κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις, με την παρακολούθηση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Η οδηγία της ΕΕ
Στο στόχαστρο των διαδηλωτών μπήκε κυρίως η ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει την προληπτική, μαζική συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων. Η οδηγία αυτή ενσωματώθηκε στο γερμανικό δίκαιο με απόφαση της ομοσπονδιακής βουλής πριν από δύο χρόνια. Μόνο η Ιρλανδία και η Σλοβακία απέρριψαν και δεν εφαρμόζουν την οδηγία, η οποία θεσπίζει ότι όλα τα δεδομένα των τηλεπικοινωνιών θα αποθηκεύονται για έξι μήνες. Οι υποστηρικτές της οδηγίας τη θεωρούν αποτελεσματικό μέτρο κατά των τρομοκρατών και του οργανωμένου εγκλήματος. Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιτείνουν ότι το σύνολο των πολιτών καθίσταται συλλογικά ύποπτο, καθώς με τη βοήθεια των μεθόδων παρακολούθησης μπορούν να διαμορφωθεί το πλήρες προφίλ ενός πολίτη.

Οχυρώνεται το κράτος κατά των πολιτών

Ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Λίγκας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Rolf Gössner αμφισβητεί ότι η προληπτική αποθήκευση προσωπικών δεδομένων υπηρετεί αποκλειστικά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. “Το κράτος στην πραγματικότητα, κυρίως σε εποχές εντεινόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, εξοπλίζεται προληπτικά και για το ενδεχόμενο κοινωνικών ταραχών και εξεγέρσεων.”

Ο Ραλφ Γκέσνερ κατακρίνει την πολιτική ηγεσία για τις συνεχείς παραβιάσεις του συντάγματος. Επικαλείται προς τούτο σειρά αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου όπως εκείνη με την οποία ακύρωσε τη νομοθετική ρύθμιση για την online παρακολούθηση από κρατικά όργανα.

ΠΗΓΗ.http://www.dw-world.de

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…