Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Κύριε Γιούνκερ: Γιατί ακυρώσατε τον στόχο για περιορισμό των τροχαίων τραυματισμών;

 Αναδημοσίευση από το site της FEVR (Ευρωπαική Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων)
Ανησυχητικές εξελίξεις στο ζήτημα του περιορισμου των τροχαίων τραυματισμών  στην Ευρώπη. Ακυρώνονται οι στόχοι περιορισμού των τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις;
Μετά τον διορισμό του επικεφαλής της Formula 1, J. Todt  ως ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την οδική ασφάλεια ένα ακόμα βήμα οπισθοχώρiσης στην αντιμετώπιση του ζητήματος των τροχαίων συγκρούσεων.
Ανοιχτή επιστολή του Ευρωπαικού Συμβουλίου για την ασφάλεια των Μεταφορών (ETSC) την οποία προσυπογράφουν Διεθνείς και Ευρωπαικές Οργανώσεις (ανάμεσα τους και η (FEVR), ), ευρωβουλευτές και ειδικοί για την οδική ασφάλεια. 




juncker


Κο Jean-Claude Juncker, Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής
 Κοιν: Frans Timmermans, αντιπρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής,
Maroš Šefčovič, αντιπρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής, 
Violeta Bulc, Ευρωπαίο Επίτροπο Μεταφορών


Βρυξέλλες, 9 Ιουνίου 2015

Αγαπητέ πρόεδρε Γιούνκερ,

Σας γράφουμε προκειμένου να εκφράσουμε την ανησυχία μας σε σχέση με τις πληροφορίες ότι η ΕΕ σχεδιάζει ν’ αποσύρει το στρατηγικό της στόχο για τη μείωση των τροχαίων τραυματισμών v που αναμένονταν να  ανακοινωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Η πρωτοβουλία για το σχεδιασμό μείωσης των τροχαίων η οποία έχει ξεκινήσει προ πολλού επαναεπιβεβαιώθηκε με Δελτίο Τύπου στις 24 Μαρτίου και είχε σαφή υποστήριξη τόσο από τα κράτη- μέλη όσο και από την Ευρωβουλή.  Αναμενόταν σχετική ανακοίνωση στη συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών τον Ιούνιο η οποία καλή τη πίστη  δεχόμαστε ότι παραλείφθηκε.
Έχετε παλαιότερα πει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι «σοβαρή δίνοντας σπουδαιότητα σε σπουδαία θέματα». Οι τραυματισμοί από τροχαίες συγκρούσεις είναι σίγουρα ένα σπουδαίο θέμα, καθώς αφορά 200.000 ανθρώπους που υφίστανται δια βίου συνέπειες στη ζωή τους εξαιτίας των τροχαίων συγκρούσεων. Κατά συνέπεια, η προαναφερθείσα απόφαση έρχεται σε μια κακή στιγμή καθώς σύμφωνα με ανάλυση του ETSC οι σοβαροί τραυματισμοί από τροχαία αυξήθηκαν κατά 3% το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, τα προηγούμενα χρόνια, η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία δεν ακολούθησε την ταυτόχρονη μείωση των θανάτων από την ίδια αιτία.
Επιπροσθέτως, υπάρχουν και σοβαροί οικονομικοί λόγοι για τους οποίος θα έπρεπε να θορυβηθείτε και να δράσετε. Μελέτες του ETSC δείχνουν πως εάν όλοι οι σοβαροί τραυματισμοί του 2010 είχαν αποφευχθεί, τα οικονομικά οφέλη για την κοινωνία θα ήταν πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ γι’ αυτό το έτος.
Η θέσπιση στόχων για την οδική ασφάλεια αποδείχθηκε αποτελεσματική για τη μείωση θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από τον OECD (“Towards zero: achieving ambitious road safety targets and the safe system approach”, 2008) αλλά και επιστήμονες (Elvik, “Quantified road safety targets: a useful tool for policy making”, Accident analysis and prevention, 1993).

Οι στόχοι που έθεσε η ΕΕ για τους θανάτους από τροχαία οδήγησε σε σημαντικές τους μειώσεις σε χώρες που τους υιοθέτησαν όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Σλοβενία και η Εσθονία, που παρουσίασαν μειώσεις θανάτων από τροχαία πάνω από 60% από το 2001. Η μικρότερη μείωση και σε κάποιες περιπτώσεις και αύξηση του αριθμού των σοβαρών τραυματισμών πρέπει όχι μόνο να σταματήσει, αλλά και να μετατραπεί σε σταθερή μείωση. Η ύπαρξη Ευρωπαϊκού στόχου για την οδική ασφάλεια είναι ένα απλό, φθηνό μη αμφιλεγόμενο και απαραίτητο βήμα.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ο ορισμός συγκεκριμένου στόχου μείωσης των τραυματισμών θ’ αποτελέσει κίνητρο για δράσεις στην ΕΕ σε τομείς που έχει αποκλειστική αρμοδιότητα όπως η θέσπιση προτύπων ασφαλείας για τα οχήματα. Επιπλέον η θέσπιση ενός τέτοιου στόχου θα οδηγήσει σε υγιή ανταγωνισμό και ανταλλαγή γνώσης ανάμεσα σε κράτη – μέλη, όπως ακριβώς συνέβη με την πρόληψη θανάτων.
Θα θέλαμε τη διαβεβαίωσή σας ότι θα τεθεί ένας στόχος μείωσης των τραυματισμών από τροχαία τις προσεχείς εβδομάδες. Είναι ένα θέμα που αφορά την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων θυμάτων τροχαίων.
Στη διάθεση σας  ειλικρινώς,
Antonio Avenoso Εκτελεστικός Διευθυντής, European Transport Safety Council


πηγή- https://sostegr.wordpress.com/2015/06/12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…