Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Το δημοψήφισμα που μπορεί να φέρει το διχασμό και την έκρηξη!

Το δημοψήφισμα που μπορεί να φέρει το διχασμό και την έκρηξη!


Γιάννη Σιάτρα

Η ασάφεια του ερωτήματος που, μέσω του δημοψηφίσματος, θέτει η Κυβέρνηση στην κρίση των πολιτών, έχει επιτρέψει την απόλυτη παρερμηνεία του και την παραμόρφωσή του. Αυτό έχει σοβαρές παρενέργειες αφού καταλήγει να διχάσει τους πολίτες επί θεμάτων τα οποία ουδέποτε τέθηκαν ή αμφισβητήθηκαν.
Το σύνθημα “Μένουμε Ευρώπη” που ανέπτυξε η αντιπολίτευση, αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος είναι τόσο πετυχημένο, ώστε να κινδυνεύει να μεταβληθεί σε ένα “μπούμερανγκ” που η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα -και μέσα σ' αυτό και αυτοί που το ανέπτυξαν- θα βρουν αργότερα μπροστά τους. Το σύνθημα πέτυχε απόλυτα το σκοπό του, αφού -με τη σημαντική βοήθεια από την εικόνα των κλεισμένων τραπεζών και την πριμοδότησή του από τα ΜΜΕ- κατόρθωσε να μεταστρέψει το εκλογικό σώμα προς ένα βέβαιο και άνετο “ΝΑΙ”. Όμως, καταλήγει να διχάσει την κοινωνία επί ενός ανύπαρκτου θέματος.
Είναι άραγε, όσοι σκοπεύουν να ψηφίσουν “ΟΧΙ” αυτόματα και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή ακόμη και του ευρώ; Όχι βεβαίως! Απλά, οι πολίτες αυτοί, κρίνουν ότι είναι αντίθετοι στη σκληρή γραμμή λιτότητας που ακολουθείται στη χώρα μας εδώ και πέντε χρόνια. Από την άλλη πλευρά, ούτε και αυτοί που -λανθασμένα και παραπλανημένα- έχουν συνδέσει το “ΝΑΙ” με την εγγυημένη (;) παραμονή στην Ευρωζώνη ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι παράλληλα υπέρ της λιτότητας και της μνημονιακής πολιτικής! Όμως, η ένταση στην οποία επί χρόνια ζει η κοινωνία, η κατάρρευση της οικονομίας και οι εικόνες των ουρών στα ΑΤΜ, έχουν κάνει την ατμόσφαιρα εύφλεκτη και -με την ώθηση από ανεύθυνους και καιροσκόπους πολιτικούς- η κατάσταση οδηγείται σε ένα σύγχρονο διχασμό.
Ας μην ξεχνάμε ποτέ πως, ανεξαρτήτως τί θα ψηφίσει ο κάθε ένας από μας, όλοι μαζί ζούμε και όλοι μαζί θα ζούμε και μετά την Κυριακή. Και θα πρέπει να μπορούμε να κοιταζόμαστε και να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, αφού στο μέλλον, θα χρειαστεί να κάνουμε και πάλι κοινούς αγώνες.
Παράλληλα, ελλοχεύει ακόμη ένας κίνδυνος. Αν τελικά στο δημοψήφισμα επικρατήσει το “ΝΑΙ”, ποιές θα είναι οι άμυνες της οποιασδήποτε Κυβέρνησης που -στο επόμενο διάστημα- θα διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία με τους εταίρους; Οι δανειστές -αδίστακτοι όπως έχουν αποδειχθεί έως σήμερα- θα επικαλούνται διαρκώς την αποδοχή των σκληρών μέτρων από την ελληνική κοινωνία, η οποία, έναντι ενός αγαθού που δε διακινδύνευε (παραμονή στην Ευρώπη) τα αποδέχθηκε και τα υπερψήφισε εκ των προτέρων.
Και ποιές θα είναι οι αντιδράσεις της κοινωνίας όταν στους επόμενους μήνες αρχίσει να υλοποιείται η αύξηση των φόρων, η αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, το κούρεμα των συντάξεων και όλα τα δυσμενή μέτρα που την Κυριακή θα γίνουν αποδεκτά στο όνομα ενός ψεύτικου διλήμματος; Πόσο εξαπατημένοι θα νοιώσουν τότε οι πολίτες; Και ποιές θα είναι οι αντιδράσεις τους;
Μέσα στην ένταση των διαπραγματεύσεων και στην απογοήτευση του διαρκούς “στριμώγματος” της ελληνικής πλευράς, ίσως το δημοψήφισμα ακούστηκε ως κάτι ωραίο και “ηρωικό”. Σήμερα όμως φαίνονται ξεκάθαρα οι κίνδυνοι που το συνοδεύουν. Παράλληλα, εάν τελικά πραγματοποιηθεί και το αποτέλεσμά του είναι υπέρ του “ΝΑΙ”, τότε μαζί με τα οικονομικά προβλήματα, η χώρα θα μπει σε μία πολιτική περιπέτεια -αφού λογικά η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα παραιτηθεί- η οποία θα αναδείξει τρομερά αδιέξοδα.

Ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να βρει έναν εύσχημο τρόπο να ακυρώσει την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος. Ή, αν δεν το κάνει αυτός, θα πρέπει να το κάνει την Παρασκευή το Συμβούλιο της Επικρατείας, αποδεχόμενο την προσφυγή των δύο πολιτών. Ο δε κ. Τσίπρας, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι απώλεσε τον έλεγχο και την πρωτοβουλία των κινήσεων και αν αποφασίσει να μην παραιτηθεί, θα πρέπει να προχωρήσει σε άλλες κινήσεις που θα βοηθήσουν την -όσο το δυνατό- πιο ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων.
Η χώρα βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Η όξυνση της έντασης και ο διχασμός της κοινωνίας θα επιδεινώσουν τη θέση της και θα έχουν καταστρεπτικά αποτελέσματα. Πολιτικοί και πολίτες, οφείλουμε να επιδείξουμε ωριμότητα και να συμβάλλουμε στην αποκλιμάκωση της κρίσης. Έχοντας πάντα στο νου το συμφέρον της χώρας.


 http://www.i-siatras.gr/permalink/3209.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…