Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΚΚΙ


 


                                                              ΑΘΗΝΑ 17-6-2013

Διεξήχθη  στο ξενοδοχείο OSCAR Αθήνα  το Συνέδριο του ΔΗΚΚΙ για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρότασή του στο Συ-νεδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με χαιρετισμό από τον Μ. Γλέζο, τον Π. Λαφαζάνη, τον Μ. Μηλιαράκη, τον Σ. Καράμπελα (ΕΔΗΚ), τον Γ. Σχίζα (Ριζοσπα-στική Οικολογική Αριστερά) τον Γ. Παπαγιαννόπουλο (Σοσι-αλιστική Ανασύνθεση), την Β. Φερτάκη (Κοινωνικό Πατριωτι-κό Κίνημα), τον Γ. Χατζηαναγνώστου από τα κινήματα των πλατειών και τον καθηγητή του Παντείου Γ. Παπαμιχαήλ έγινε χθες το 5ο (έκτακτο) Συνέδριο του ΔΗΚΚΙ.
Στην Εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου προς το Συνέδριο γίνεται η εκτίμηση πως «έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του νεοφιλελεύθερου δόγματος του ΣΟΚ και την αποσύνθεση της χώρας με μια ιστορικών διαστάσεων οικονομική - ανθρωπιστική και εθνική καταστροφή.
Επισημαίνεται επίσης πως με την συνδρομή της νέας δομής του ΝΑΤΟ, τις πολιτικές υποτέλειας των κυβερνήσεων Σημίτη, Παπανδρέου, Σαμαρά και την κατάτμηση της χώρας σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (Ε.Ο.Ζ.) προωθείται η διχοτόμηση της ζώνης Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη.
Τονίζεται τέλος ότι είναι αναγκαία έγερση ενός ευρύτερου λαϊκού - πατριωτικού μετώπου ενάντια «στον μονόδρομο της Ευρωζώνης και της νέας κατοχής» ώστε να γίνει κατορθωτή η αναστροφή της πορείας της χώρας.
Στην ομιλία του το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ καθηγητής συνταγματικού δικαίου Η. Νικολόπουλος ανέφερε ότι, σύμφωνα με το ακροτελεύτιο άρθρο 120 του ισχύοντος Συντάγματος 1975/86/01/08 και ειδικότερα στις παραγράφους 3 και 4 ορίζεται: Παρ.3. <<Ο σφετερισμός με οποιονδήποτε τρόπο της λαϊκής κυριαρχίας  και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή, διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος>>, Παρ.4. <<Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.>>. Πρόκειται για τη συνταγματική ποινικοποίηση του σφετερισμού της λαϊκής κυριαρχίας και αφορά κυρίως τους δημόσιους λειτουργούς που ασκούν τις απορρέουσες από αυτήν εξουσίες (βλ. Γ.Κασιμάτη, Συνταγματικό Δίκαιο ΙΙ, Οι λειτουργίες του κράτους). Επισημαίνω  καταρχήν ότι σύμφωνα με τη ρητή διατύπωση της παραγράφου 3 <<ο σφετερισμός με οποιοδήποτε τρόπο της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή>> τιμωρείται όχι μόνο ο με ένοπλα μέσα, πραξικοπηματικός σφετερισμός της λαϊκής κυριαρχίας αλλά ο με οποιονδήποτε τρόπο σφετερισμός . Η διατύπωση <<σφετερισμός με οποιονδήποτε τρόπο της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή….>> καλύπτει περιπτώσεις άμεσου ή έμμεσου σφετερισμού δηλαδή αφορά όχι μόνο την ευθεία παράβαση αλλά και την οποιαδήποτε καταστρατήγηση του Συντάγματος  μέσω της οποίας παραβιάζεται και διαστρέφεται  το ουσιαστικό κανονιστικό περιεχόμενο μίας ή περισσότερων συνταγματικών διατάξεων.
Στην παράγραφο 2 εδάφιο α του άρθρου 134 Ποινικού Κώδικα ορίζεται <<Με ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη τιμωρείται όποιος, εκτός από τη περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου επιχειρεί με βία ή απειλή βίας  ή με σφετερισμό της ιδιότητάς του ως οργάνου του κράτους να καταλύσει ή να αλλοιώσει ή να καταστήσει ανενεργό, διαρκώς ή προσκαίρως το δημοκρατικό πολίτευμα που στηρίζεται στη λαϊκή κυριαρχία ή θεμελιώδεις αρχές ή θεσμούς του πολιτεύματος αυτού>>. Είναι πρόδηλο ότι η με σφετερισμό της ιδιότητας ενός οργάνου του κράτους αλλοίωση της λαϊκής κυριαρχίας ή το γεγονός της  περιαγωγής  της σε ανενεργή κατάσταση εμπίπτει στην ποινική υπόσταση του αδικήματος.
Το Συνέδριο συζήτησε την πορεία ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο το ΔΗΚΚΙ συμμετέχει ενεργά από το 2.007, και κατέληξε στην θέση ότι η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα δεν μπορεί να αναιρέσει τον συμμαχικό – μετωπικό του χαρακτήρα του εγχειρήματος ο οποίος προσέφερε την ως τώρα επιτυχή του πορεία.
Από το Συνέδριο εξελέγη η νέα Κεντρική Επιτροπή η οποία εξέλεξε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΔΗΚΚΙ  και την Διοικούσα Επιτροπή με γραμματέα τον Π. Μαντά γιατρό του ΕΣΥ, και τους Ηλία Νικολόπουλο καθηγητή συνταγματικού δικαίου και Βαγγέλη Κρητικό πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών.

                                                                              
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…