Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Δήλωση του Antonio Guterres, Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2013




©UNHCR/J.Kohler

                                                  21 ιουνίου  2013
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, António Guterres, συνομιλεί με νεοαφιχθέντες Σύρους πρόσφυγες σε ένα κέντρο υποδοχής της ιορδανικής κυβέρνησης κοντά στα σύνορα.
Έχω έρθει στην Ιορδανία για αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, προκειμένου να σταθώ στο πλευρό του συριακού λαού σε αυτή την περίοδο επιτακτικής ανάγκης. Επίσης, θα ήθελα να χαιρετίσω την Ιορδανία, το Λίβανο, την Τουρκία και όλες τις χώρες της περιοχής, καθώς αποτελούν γενναιόδωρα καταφύγια και έχουν σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.

Αυτή είναι η πλέον ανησυχητική κατάσταση που έχω συναντήσει, σε όλα τα χρόνια που εργάζομαι για λογαριασμό των προσφύγων. Οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων είναι υπέρμετρες και η αγωνία τους αφόρητη. Σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι από 1,6 εκατ. καταγεγραμμένοι πρόσφυγες από τη Συρία. Από αυτούς, πάνω από ένα εκατομμύριο κατέφτασαν μόλις τους τελευταίους έξι μήνες. Καθημερινά καταφτάνουν χιλιάδες άλλοι, αναζητώντας κατάλυμα, τροφή, κάποιον να τους ακούσει και να τους βοηθήσει να επουλώσουν τα τραύματά τους.

Εντός της Συρίας, είναι αδιανόητη η κλίμακα του ανθρώπινου πόνου. Η Συρία που γνωρίζαμε κάποτε, δεν υπάρχει πια. Όντας εν μέσω μιας ταραγμένης περιοχής, η χώρα  φιλοξενούσε πάνω από ένα εκατομμύριο Ιρακινούς και μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Αναλογίζομαι τους Σύρους που γνώρισα όλα αυτά τα χρόνια, κατά τη διάρκεια των πολλών επισκέψεών μου για να συναντήσω Ιρακινούς πρόσφυγες. Ποτέ δεν θα είχαν φανταστεί ότι θα βίωναν τόσο έντονη βία –ότι  θα γίνονταν και οι ίδιοι πρόσφυγες– απελπισμένοι, άποροι και εγκαταλελειμμένοι.

Ανησυχώ ότι ένα ολόκληρο έθνος έχει αφεθεί να αυτοκαταστραφεί, καθώς αδειάζει από τους ανθρώπους του. Φοβάμαι όταν ακούω για τα τραύματα που είναι ορατά πάνω στα παιδικά πρόσωπα. Οι εφιάλτες καθορίζουν τη ζωή των παιδιών, όταν είναι ξύπνια, όπως ακριβώς στοιχειώνουν τα όνειρά τους. Το σχολείο αποτελεί μακρινή ανάμνηση.

Εδώ, στην Ιορδανία, περισσότεροι από 500.000 καταγεγραμμένοι Σύροι πρόσφυγες πλέον ζουν με ασφάλεια. Ο προσφυγικός καταυλισμός Zaatari έχει εξελιχθεί στην πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Ιορδανίας και στο δεύτερο μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων παγκοσμίως. Δεν υπάρχει σχεδόν καμιά πόλη στην Ιορδανία που να μην φιλοξενεί Σύρους. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στο Λίβανο, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο. Αυτή η φιλοξενία αποτελεί αξιοσημείωτη επίδειξη ανθρωπιάς σε ένα φόντο αθλιότητας.

Καθώς δεν είναι ορατή κάποια σαφής πολιτική λύση, είναι απτός ο κίνδυνος αυτός ο εμφύλιος πόλεμος να διολισθήσει σε περιφερειακή σύρραξη. Δεν είναι πλέον αποκύημα της φαντασίας η πρόβλεψη μιας έκρηξης στη Μέση Ανατολή, την οποία δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ο πλανήτης.

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε και να ανακουφίσουμε τον πόνο των Σύρων. Ωστόσο, ο χείμαρρος του θανάτου και της καταστροφής εξαπλώνεται γρήγορα και επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς εκείνους που έχουν την πολιτική ευθύνη να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος.
Πρόσθετες πληροφορίες

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, 20 Ιουνίου 2013

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα τέλη του 2000 και τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Τη φετινή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Υ.Α. έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία που υπογραμμίζει τη δύναμη και το κουράγιο των περισσότερων από 45 εκατ. ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω πολέμου ή διώξεων. Πολυάριθμες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης τους τελευταίους μήνες ανάγκασαν πρωτόγνωρο αριθμό ανθρώπων να εγκαταλείψουν  τις εστίες τους – αλλά η συντριπτική πλειοψηφία της κάλυψης για τις συγκρούσεις στη Συρία, το Μάλι, το Νότιο Σουδάν και το Κονγκό, σπάνια επικεντρώνεται στο ανθρώπινο κόστος του πολέμου. Η εκστρατεία «1family» της Ύπατης Αρμοστείας έχει ως στόχο να υπενθυμίσει στο κοινό ότι τα θύματα του πολέμου είναι μητέρες, πατέρες, γιοι και κόρες, και ότι «Και 1 οικογένεια διαλυμένη από τον πόλεμο είναι πολύ!»

Έκθεση της Υ.Α. για τις Παγκόσμιες Τάσεις

Η έκθεση της Υ.Α. «Παγκόσμιες Τάσεις», η οποία καταγράφει τον αναγκαστικό εκτοπισμό σε ολόκληρο τον πλανήτη, δόθηκε νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα. Η νέα έκθεση καταδεικνύει ότι ο εκτοπισμός ανά τον κόσμο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών, καθώς η κρίση στη Συρία έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξησή του. Η έκθεση, το συνοδευτικό Δελτίο Τύπου και σχετικό υλικό βρίσκονται στη διεύθυνση

www.unhcr.org/globaltrendsjune2013/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…