Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

1againstracism.gr: 1+1 πρόταση πολιτισμού για το θέμα του ρατσισμού


Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Στην ιστοσελίδα 1againstracism.gr, την πλατφόρμα της εκστρατείας κατά της ρατσιστικής βίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ένας θεατρικός συγγραφέας και ένας κινηματογραφικός σκηνοθέτης μιλούν για τα έργα τους που πραγματεύονται το ζήτημα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Από το χώρο του σινεμά, ο νεαρός σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Καραμαγκιώλης μιλά για τη μικρού μήκους ταινία του, Sphinx, που αυτές τις μέρες προβάλλεται στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου του Λος Άντζελες. Από το χώρο του θεάτρου, ο βετεράνος συγγραφέας Βόλκερ Λούτβιγκ, που βρίσκεται πίσω από την παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν», στέλνει ένα μήνυμα ενάντια στη μισαλλοδοξία, καθώς το έργο του θα συνεχίσει από το φθινόπωρο να παρουσιάζεται στο θέατρο Πορεία για τρίτη χρονιά.

«Ο χειρότερος φασισμός είναι αυτός της καθημερινότητας»

«Πιστεύω σε μια καθαρή Ελλάδα. Σε μια Ελλάδα που δεν θα φοβόμαστε να περπατήσουμε στους δρόμους» λέει ο άντρας με το ξυρισμένο κεφάλι. Απέναντί του, τέσσερις νέοι με αρχαιοελληνικά ονόματα και πανομοιότυπα ρούχα ρουφούν το κήρυγμά του, χαιρετούν με προτεταμένη την παλάμη και βγαίνουν έξω για να επιτελέσουν το «καθήκον» τους - να κυνηγήσουν μετανάστες.

Η τέχνη μοιάζει, ακόμη μια φορά, να αντιγράφει τη ζωή. Όμως η πλοκή της ταινίας «Sphinx», που περιγράφεται πιο πάνω, δεν αποτελεί απλώς αναπαράσταση των ρατσιστικών δράσεων της ελληνικής ακροδεξιάς. Η μικρού μήκους ταινία του Κωνσταντίνου Καραμαγκιώλη, που πέρυσι ξεχώρισε στο φεστιβάλ της Δράμας και σύντομα προβάλλεται στο LAGFF (Los Angeles Greek Film Festival), φιλοδοξεί να παρουσιάσει ευρύτερα τη σύγχυση του κεντρικού ήρωα. Αυτή «δεν είναι μόνο πολιτική, είναι και ανθρώπινη», όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης: Ο ήρωας «Λεωνίδας», τον οποίο υποδύεται ο Ηλίας Μουλάς, είναι ο γιος του αρχηγού της φασιστικής συμμορίας κι ο πρώτος που αμφιταλαντεύεται για τη δράση της.

Διαβάστε τη συνέχεια στο 1againstracism.gr!
Φόλκερ Λούντβιγκ: Το θέατρο ως όπλο για την καταπολέμηση του ρατσισμού

Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη μισαλλοδοξία; «Μέσω της προσωπικής επαφής με τον Άλλο» είναι η λύση που προκρίνει ο Φόλκερ Λούντβιγκ, ο οποίος μέσω της τέχνης του θεάτρου, τα τελευταία 40 χρόνια, εργάζεται με στόχο την προσέγγιση ανθρώπων και λαών. 

Ο Γερμανός ιδρυτής του θεάτρου GRIPS,  που παρουσιάζει ρεαλιστικά έργα «για παιδιά από 5 ετών και πάνω», ξεκίνησε να ασχολείται με το ζήτημα της ξενοφοβίας στη δεκαετία του 1970. Την εποχή εκείνη, χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες μετέβαιναν για δουλειά στη Γερμανία, συναντώντας συχνά την καχυποψία του ντόπιου πληθυσμού. Το έργο «Μια γιορτή στου Παπαδάκη», που ο Λούντβιγκ έγραψε το 1973, πραγματευόταν αυτό ακριβώς το ζήτημα με φόντο ένα κάμπινγκ. Παρουσιάζονταν την τρικυμιώδη σχέση μιας οικογένειας Ελλήνων και μιας οικογένειας Γερμανών στις διακοπές τους, μιλούσε για τους φόβους, τις  προκαταλήψεις, τη…  βλακεία, αλλά και τη δυνατότητα καταπολέμησής τους με ζεστή καρδιά, χιούμορ και κοινό νου.

Διαβάστε τη συνέχεια στην ιστοσελίδα 1againstracism.gr!

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με τιμή,

Τομέας Ενημέρωσης
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Γραφείο στην Ελλάδα
Τηλ. 210 6756801, Fax. 210 6756800
 
www.unhcr.gr www.1againstracism.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…