Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

40 Χρόνια, 1 Γιορτή!





 Με μια ιδιαίτερη, γιορταστική Συνέντευξη Τύπου, παρουσία πλήθους δημοσιογράφων και εκπροσώπων φορέων, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, ανακοίνωσε το πρόγραμμα του πολιτιστικού 2ημέρου που διοργανώνει στις 18 & 19 Μαΐου στην Πλάκα, με τη συμπλήρωση των 40 χρόνων συνεχούς δράσης για την προστασία της Φύσης και της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ένα ανοιξιάτικο σαββατοκύριακο με τον Διονύση Σαββόπουλο σε συναυλία, την Λυδία Κονιόρδου σε μεταμεσονύκτια Παπαδιαμαντική Αγρυπνία μαζί με τον Σωκράτη Σινόπουλο, τον Χάρη Λαμπράκη και την Κατερίνα Παπαδοπούλου, τον Γιάννη Σιμωνίδη στην Απολογία του Σωκράτη, με ξεναγήσεις από σημαντικούς αρχαιολόγους / ειδικούς σε μνημεία της Πλάκας, με τη συμμετοχή του Παιδικού Μουσείου, του Μουσείου Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, του Μουσείου Παιδικής Τέχνης, με καντάδες της παλιάς Αθήνας, με δράσεις από τα σχολεία της περιοχής – δημόσια και ιδιωτικά, με παιχνίδια για παιδιά, με χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων, με παράσταση Καραγκιόζη από τον Ηλία Καρελλά, και άλλα δρώμενα εκπλήξεις.
Ανοιχτά για το κοινό, σε πλατείες και δρομάκια της Πλάκας!

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα και τη σημαντική στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ, καθώς και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ κ. Γιάννης Μιχαήλ, άνοιξε τη συνέντευξη τύπου και η ιδρύτρια της Εταιρείας κα Λυδία Καρρά, έκανε μια σύντομη αναδρομή στη 40χρονη πορεία της: «Γιορτάζουμε τα 40 χρόνια δράσης, όχι για να θριαμβολογήσουμε...Γιορτάζουμε με μια αίσθηση ευγνωμοσύνης στους χιλιάδες συμπολίτες μας από όλη την χώρα που, είτε με την προσφορά της γνώσης και της εργασίας τους, είτε με οικονομική γενναιοδωρία, συνέβαλαν στο να διασωθούν τόσα πολύτιμα κομμάτια της κληρονομιάς και της φύσης του τόπου μας. Αυτά που αποτελούν τον πραγματικό πλούτο της δικής μας γενιάς και την κληρονομιά των επόμενων γενεών. Υπήρξαν βέβαια και αρκετά που προσπαθήσαμε αλλά δεν καταφέραμε να διασώσουμε».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο οποίος τόνισε την πλούσια δράση της ΕΛΛΕΤ και τον αγώνα της για τη διάσωση της Πλάκας: «Η διάσωση του ιστορικού χαρακτήρα της Πλάκας [...] υπήρξε το βασικό κίνητρο, το κρίσιμο εφαλτήριο για την πλούσια δράση της Ελληνικής Εταιρείας. Δράση, η οποία, σαράντα χρόνια τώρα, εστιάζει εκτός από την πολιτιστική κληρονομιά, στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εντός αλλά και εκτός των τειχών της Αθήνας και της Αττικής, με εντυπωσιακά και απτά αποτελέσματα».

Θερμό χαιρετισμό απέστειλε η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «η Ελληνική Εταιρεία αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη ίσως αμιγώς εθνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, και τη μοναδική στην Ελλάδα που επικεντρώθηκε συνδυαστικά στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, εργαζόμενη για την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών προς την κατεύθυνση της προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της Χώρας, της προάσπισης της οικολογικής ισορροπίας, και της εφαρμογής πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης».

Σε μήνυμά της από το Μιλάνο, όπου βρίσκεται για τις παραστάσεις της «Οδύσσειας», η Λυδία Κονιόρδου μίλησε για τη συμμετοχή της στη γιορτή: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα συμμετέχω σ' αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις της Ελληνικής Εταιρίας. Η γιορτή αυτή δεν είναι μόνο για την Εταιρία και τους ανθρώπους, που με τόσο άοκνο και νεανικό ενθουσιασμό προσφέρουν τόσα χρόνια, με συνέπεια και συνέχεια στον τόπο. Είναι μια γιορτή για όλους μας, που παίρνουμε δύναμη και ελπίδα από το παράδειγμα τους, είναι μια γιορτή για τον τόπο, μια υπενθύμιση ότι υπάρχει μια Ελλάδα που ανθίσταται δημιουργώντας και ενώνοντας τους ανθρώπους σε κοινό σκοπό.... Ονειρεύτηκα μια ολονυχτία με τον λόγο του Παπαδιαμάντη, για να απλωθεί στο φυσικό του χώρο που είναι η περιοχή γύρω από την Πλάκα και το Θησείο, στον σπάνιο χώρο που είναι το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, έτσι ώστε να πλημμυρίσει ο άγιος αυτός  χώρος με την ευωδιά του λόγου του και να μας υπενθυμίσει ότι το Θείο κατοικεί σε όλα τα μικρά, όμορφα και ταπεινά της ελληνικής γης».

Τη Συνέντευξη Τύπου έκλεισαν η Λίλα Μαραγκού, ομότιμη καθηγήτρια κλασσικής αρχαιολογίας, που μίλησε θερμά για το έργο της ΕΛΛΕΤ «που ασχολήθηκε μεταξύ άλλων αθόρυβα και αποτελεσματικά με τα μικρά και τα ταπεινά, όπως τα τοπία, τις στέρνες και τ' αλώνια της Αμοργού», και ο Διονύσης Σαββόπουλος, που ευχήθηκε παντοτινή άνοιξη στην ΕΛΛΕΤ και καλή αντάμωση στη συναυλία του στη Ρωμαϊκή Αγορά σημειώνοντας: «Βρίσκομαι εδώ, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, της οποίας το έργο γλυκαίνει όχι μόνο τη δική μου καρδιά αλλά και την καρδιά όλων μας».

Σας περιμένουμε!  


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 18-19 Μαΐου 2013


Σάββατο 18 Μαΐου

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ από κορυφαίους αρχαιολόγους και ιστορικούς

» 11 πμ - 3 μμ: Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού.

» 11 πμ - 7 μμ: Μνημείο Λυσικράτους, Παλαιό Πανεπιστήμιο, Τζισδαράκη Τζαμί, Λουτρό των Αέρηδων (Χαμάμ), Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Κτήριο ΕΛΛΕΤ – Αρχαία οδός Τριπόδων, Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (οδός Θεωρίας).
» 11 πμ - 12 μμ και 12 μμ - 1 μμ: Ξεναγήσεις στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, Διογένους 1-3, από τον καθηγητή Λάμπρο Λιάβα και τη μουσικολόγο Χρύσα Κουλουράκη (ομάδες έως 25 ατόμων).


ΕΚΘΕΣΕΙΣ

» 11πμ - 8 μμ: Έκθεση Ζωγραφικής "Ματιές στην Πλάκα"στο Κτήριο της ΕΛΛΕΤ - Τριπόδων 28, με έργα προς πώληση.

» 11πμ - 8 μμ: Φωτογραφική Έκθεση των δράσεων της ΕΛΛΕΤ, στο Κτήριο της οδού Τριπόδων 28


ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

» 11 πμ - 12 μμ: Παραδοσιακοί χοροί & τραγούδια από τα παιδιά του 74ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

» 11 πμ - 3 μμ: Παιχνίδια Αρχαίων - "Κουτσό" & "Παίζω με Καρύδια" στο Παιδικό Μουσείο, Κυδαθηναίων 14.

» "Οι Περιπέτειες του Αναπλαγυαλούχα", από την ΕΛΛΕΤ, στο Παιδικό Μουσείο.
Προγράμματα των 45 λεπτών για παιδιά απο 4-12 χρόνων (έως 13 παιδιά σε κάθε πρόγραμμα).
11 πμ - 11:45 πμ: Ηλικίες 4 - 8
12:15 μμ - 1 μμ: Ηλικίες 4 - 8
1:30 μμ - 2:15 μμ: Ηλικίες 9 - 12

» 11:30 πμ - 12:45 μμ: "Ζωγραφίζω την Πλάκα" στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Κόδρου 9. Τα παιδιά ζωγραφίζουν και οι ζωγραφιές τους εκτίθενται στο Μουσείο.

» 12 μμ - 1 μμ: "Κουδούνια - κουδουνάκια. Ήχοι μαγικοί" για παιδιά 6-12 ετών, στην αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, Διογένους 1-3.

» 12 μμ - 1:30 μμ: "Τι κρύβει αυτή η Πόρτα;" - Ξεναγήσεις για οικογένειες από τους μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου σε ιστορικά κτήρια της Πλάκας. Αφετηρία: Οικία Σεφέρη, Κυδαθηναίων 9.

» 12 μμ - 2 μμ: Γαϊτανάκι από τους μαθητές της Σχολής Χιλλ. Πορεία: Σχολή Χιλλ, οδός Αδριανού, Νέο Μουσείο Ακρόπολης.

» 8 μμ - 9 μμ: "Ο Καραγκιόζης και η Ανακύκλωση" από τον Ηλία Καρελλά, στο Μνημείο Λυσικράτους.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

» 1 μμ - 2 μμ: Κέρασμα από τους κατοίκους της Πλάκας στο Μνημείο Λυσικράτους και στους Αέρηδες.

» 1 μμ - 2 μμ: Μουσικό Δρώμενο στον κήπο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, με τη χορωδία και την ορχήστρα μαθητών του Μουσείου.

» 5 μμ - 7 μμ: Ελληνική Μουσική της Οθωμανικής Περιόδου, στο Λουτρό των Αέρηδων.

» 7 μμ - 8:30 μμ: Συναυλία "Μουσικές Μνήμες από την Παλιά Αθήνα" με την ορχήστρα νυκτών εγχόρδων "Άττικα", στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων. 

» 9:30 μμ - 11 μμ: Συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου στη Ρωμαϊκή Αγορά.(προπώληση εισιτηρίων: γραφεία ΕΛΛΕΤ 210-33 16 955 / viva.gr 11876 / βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου).

» 11 μμ: Πορεία με Φαναράκια, από τη Ρωμαϊκή Αγορά στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου.

» (Σάββατο Μεσάνυχτα): «Παπαδιαμαντική Αγρυπνία» με τη Λυδία Κονιόρδου και τον Σωκράτη Σινόπουλο, στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου.


Κυριακή 19 Μαΐου

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ από κορυφαίους αρχαιολόγους και ιστορικούς

» 11 πμ - 3 μμ: Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού.

» 11 πμ - 7 μμ: Μνημείο Λυσικράτους, Παλαιό Πανεπιστήμιο, Τζισδαράκη Τζαμί, Λουτρό των Αέρηδων (Χαμάμ), Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Κτήριο ΕΛΛΕΤ – Αρχαία οδός Τριπόδων, Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (οδός Θεωρίας).
» 11 πμ - 12 μμ και 12 μμ - 1 μμ: Ξεναγήσεις στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, Διογένους 1-3, από τον καθηγητή Λάμπρο Λιάβα και τη μουσικολόγο Χρύσα Κουλουράκη (ομάδες έως 25 ατόμων).


ΕΚΘΕΣΕΙΣ

» 11πμ - 8 μμ: Έκθεση Ζωγραφικής "Ματιές στην Πλάκα"στο Κτήριο της ΕΛΛΕΤ - Τριπόδων 28, με έργα προς πώληση.

» 11πμ - 8 μμ: Φωτογραφική Έκθεση των δράσεων της ΕΛΛΕΤ, στο Κτήριο της οδού Τριπόδων 28


ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

» 12 μμ - 1:30 μμ: Τα Ενδημικά Φυτά της Μήλου στην αυλή της ΕΛΛΕΤ - μαθαίνουμε, μεταφυτεύουμε και τα παίρνουμε μαζί μας!

» 6 μμ - 7 μμ: "Κόκκινη Κλωστή Δεμένη", αφήγηση παραμυθιών με μουσική από την Νίκη Κάπαρη και τον Γιάννη Ψειμάδα, Πλατεία Ραγκαβά (μεταξύ των οδών Στράτωνος & Επιχάρμου).


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

» 11 πμ - 12 μμ: Παραδοσιακοί Χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Άγαλμα Μακρυγιάννη.

» 12 μμ - 1 μμ: Καντάδες από τον Σύλλογο Αθηναίων στην οδο Διογένους (πλατεία Πλατάνου).

» 1 μμ - 3 μμ: Μουσική γιορτή στον κήπο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων με τραγούδια και χορούς απ΄όλη την Ελλάδα. 

» 7 μμ - 8 μμ: "Σωκράτης Τώρα", παρουσίαση της απολογίας του Σωκράτη από τον Γιάννη Σιμωνίδη, άνοιγμα Μουσαίου & Πανός / Γκρεμισμένο Τζαμί.

» 8:30 μμ - 9:15 μμ: Μελωδίες των Μ. Θεοδωράκη και Μ. Χατζηδάκη από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Άγαλμα Μακρυγιάννη.  
ΠΗΓΗ- WWW.ELLET.GR/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…