Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Για έναν πολιτισμό της αλληλεγγύης και της αντίστασης



 


ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ, ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΠΟΥ ΠΑΜΕ

Ποιοι είμαστε: μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, εργαζόμενοι και φοιτητές, που βιώνουμε την υποβάθμιση της Παιδείας και των θεσμών της χώρας, που αντιμετωπίζουμε μια τιμωρητική στάση από τους εκφραστές της μνημονιακής εξουσίας και αισθανόμαστε την απαξίωση του έργου μας και την αλλοτρίωση της ζωής μας.
Η πρωτοβουλία   ΠΑΝ(επιστημιακό) ΔΙΚΤΥΟ: ΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ είναι ένα δίκτυο οριζόντιας επικοινωνίας και δράσης μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από τα τμήματα Βιολογίας, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ιατρικής του Ε.Κ.Π.Α για έναν πολιτισμό της αλληλεγγύης και της αντίστασης.  Η διατμηματική αυτή πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 και αποτελεί συνέχεια της ομώνυμης εκδήλωσης «Για έναν πολιτισμό της αλληλεγγύης  και της αντίστασης» που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το Εργαστήριο Τεχνών και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Ε.Μ.Μ.Ε.  
Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια γιατί πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει άτομο και ατομικότητα χωρίς αντίσταση και δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς δεσμούς αλληλεγγύης. Ιδιαίτερα σήμερα είναι επείγον να αντισταθούμε στη δεινή πραγματικότητα με αντίστοιχες κινήσεις και  να εργαστούμε όλοι μαζί σε μία κατεύθυνση  που θα έχει ως κέντρο της τον άνθρωπο με τις πραγματικές του ανάγκες, υλικές και πνευματικές.
Βασικός μας στόχος  είναι να λειτουργήσουμε ως ένας ενδοπανεπιστημιακός, αλλά και ευρύτερα κοινωνικός κόμβος ανοιχτός σε  όσους και όσες  θέλουν να αποτελέσουν έναν κρίκο σε μία αλυσίδα επικοινωνίας και δράσης. Γιατί πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος προς τη διέξοδο είναι η συνειδητή συλλογική αντίσταση απέναντι στην ισοπεδωτική αυτή επίθεση.

ΠΑΝ(επιστημιακό) ΔΙΚΤΥΟ: ΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
 • Ένας δικτυακός τόπος συνάντησης Ανθρώπινων Δικτύων Αλληλεγγύης και Αντίστασης
 • Ένας τόπος ουσιαστικής γνωριμίας των δασκάλων, των φοιτητών, των διοικητικών μεταξύ τους και με τον κόσμο που τους περιβάλλει. 
 • Μια πρόσκληση για κοινή δράση  του Πανεπιστημίου και της Κοινωνίας
 • Μια πρόταση για  να επικοινωνήσουμε απαντώντας στην παραπληροφόρηση και υπερβαίνοντας τα στερεότυπα
 • Μια προσπάθεια σύνθεσης των σκέψεων και συντονισμού των δράσεων για να αντιπαλέψουμε την κρίση και όσα την γεννούν και την τρέφουν.
 • Μια απόπειρα να βρούμε μαζί την μνήμη και την φωνή μας.    
 


Η πρωτοβουλία ΠΑΝΔΙΚΤΥΟ: ΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, διοργανώνει  το Σάββατο 30 Μαρτίου, στις 12:00 μ.μ., Πανεπιστημίου 30, την πρώτη της δημόσια εκδήλωση.

Το τρεϊλερ της εκδήλωσης

 

Το τελικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για έναν  πολιτισμό της  αλληλεγγύης και  της αντίστασης
Στη σημερινή συγκυρία το Πανεπιστήμιο οφείλει  να είναι παρόν και δρών περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Για να υπηρετήσει τον στόχο αυτό το Εργαστήριο Τεχνών και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Τμήματος ΕΜΜΕ σε συνεργασία με συναδέλφους και από άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) συγκρότησε την πρωτοβουλία ΠΑΝ(επιστημιακό) ΔΙΚΤΥΟ: ΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, η οποία διοργανώνει  το Σάββατο 30 Μαρτίου, στις 12:00 μ.μ., Πανεπιστημίου 30, την πρώτη της δημόσια  εκδήλωση.  Η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό, την αλληλεγγύη και την αντίσταση ενάντια στην αλλοτρίωση και την βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού και των Μνημονίων που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό, περιθωριοποιούν όλο και περισσότερους πολίτες, ιδιαίτερα νέους, μεγιστοποιούν την αδικία και παράγουν την ερημία του πλήθους.
Πολιτισμός είναι το να σταθούμε έμπρακτα αλληλέγγυοι με τον διπλανό μας, το να μην επιτρέψουμε στο βασίλειο της ανάγκης να μας οδηγήσει στην παραίτηση και τον κανιβαλισμό, και το να μην νιώθουμε επαίτες που μας πετούν, όταν και εάν αυτό συμβαίνει,  ένα πιάτο φαγητό για να ησυχάσουν την συνείδησή τους αυτοί που ληστεύουν τον τόπο μας. Πολιτισμός είναι να μην υποκύψουμε στην προπαγάνδα που θέλει να υπάρχουν «καθαροί» λαοί που ανάγονται σε κανόνα και άλλοι «βρώμικοι» που πρέπει να θυσιαστούν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι. Πολιτισμός είναι να προστατέψουμε την ταυτότητα και την αξιοπρέπειά μας ως άτομα και ως κοινωνία. Δεν μπορεί να υπάρξει άνθρωπος χωρίς αντίσταση. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς αλληλεγγύη.
Γι αυτό καλούμε  δίκτυα και ενεργούς πολίτες  μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο που μοιράζονται τις ίδιες με μας αγωνίες και προσπάθειες να συζητήσουμε συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και την ανάπτυξη των ενεργειών μας.
Οι καλλιτέχνες που θα ερμηνεύσουν  κείμενα και τραγούδια είναι μέχρι στιγμής οι:
Νένα Βενετσάνου, Κάτια Γέρου, Αναστασία Γεωργάκη, Δημήτρης Λάμπος, Βασιλική Καρακώστα, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Μωρόγιαννης, Μάνια Παπαδημητρίου, Νίκος  Παραουλάκης, Κίμων Ρηγόπουλος, Τζένη Σκαρλάτου, Ισαάκ Σούσης, Χάρις Συμεωνίδου, Νίκος Τουλιάτος. Παρουσιάζει ο Δημήτρης Βραχνός.
Εικαστική παρέμβαση από τους: Ρούλα Αναγνώστου, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Κώστα Ροσπόγλου, Γιάννη Στεφανάκη, Δημήτρη Φόρτσα, Δέσποινα Παναγιωτοπούλου, Έλσα Παπαγιαννοπούλου.
Τα δίκτυα που συμμετέχουν στην εκδήλωση είναι τα παρακάτω:
 1. Κοινωνική Υπηρεσία της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών : http://www.eginitio.gr/Clinic/SERVICES/KOINONIKH/
 2. Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας : http://www.ekpse.gr/
 3. Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων : www.inpsy.gr
 4. Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω : http://www.18ano.gr/
 5. Γιατροί του κόσμου : http://mdmgreece.gr/
 6. Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες : http://www.unhcr.gr/
 7. Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης : http://www.karavani.gr/
 8. Ιατρική Παρέμβαση : http://www.medin.gr/
 9. Oμάδα Νομικής Βοήθειας και Υποστήριξης Δικαιωμάτων
 10. Κλίμακα : http://www.klimaka.org.gr
 11. Σχεδία – Περιοδικό Δρόμου : http://www.shedia.gr/
 12. Μπορούμε : http://www.boroume.gr/
 13. Χωρίς Μεσάζοντες (στο Γαλάτσι) : http://pernoampariza.wordpress.com/
 14. Συντονιστικό Φορέων & Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου: https://soshalkidiki.wordpress.com/
ΠΗΓΗ-www.sol.uoa.gr/nea-enhmerwsh.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…