Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Ένα βήμα μπροστά!


 

Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, Ζίμπερ Άλτα Υπαρχεία Ιταλίας (Θεόφιλος. Ζωγραφικοί πίνακες, Δήμος Μυτιλήνης – Μουσείο Θεοφίλου)

Για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου του δημοκρατικού, πατριωτικού εναλλακτικού χώρου

Ίσως ήδη γνωρίζετε, το περιοδικό Άρδην, η εφημερίδα Ρήξη το περιοδικό Λόγιος Ερμής, οι Εναλλακτικές Εκδόσεις και η Κίνηση Πολιτών Άρδην, δημιουργούν ένα πολιτιστικό κέντρο στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, στην οδό Ξενοφώντος  4, δίπλα ακριβώς από την κυπριακή πρεσβεία, σε ολόκληρο τον έκτο όροφο του κτηρίου. Αυτό το κέντρο παρέχει τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση ακόμη και δύο παράλληλων εκδηλώσεων, χωρητικότητας 100 ατόμων η καθεμία, ή μία μεγαλύτερη των 250 ατόμων, και το κυλικείο του θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί ταυτόχρονα πάνω από 50 άτομα.
Θέλουμε να καλύψουμε ένα μεγάλο πολιτικό/πολιτιστικό κενό που υπάρχει στον χώρο μας, με ένα εγχείρημα που δεν θα έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Σε αυτό σκοπεύουμε να διεξάγουμε ποικίλες εκδηλώσεις, πολιτικές, πολιτιστικές (θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές και ποικίλα δρώμενα). Στον χώρο θα πραγματοποιούνται επίσης και ποικίλα σεμινάρια άμεσα εκπαιδευτικού ή ευρύτερα παιδευτικού χαρακτήρα, πάνω σε θέματα οικονομίας, πολιτικής και ιστορίας, ποίησης και ζωγραφικής, τέχνης και λογοτεχνίας. Σκοπεύουμε επίσης να δημιουργηθούν δωρεάν φροντιστηριακά τμήματα για μαθητές, καθώς και τμήματα για εκμάθηση αρχαίων ελληνικών. Θα επιδιώξουμε να διατίθενται στον χώρο και επιλεγμένα οικολογικά προϊόντα, που θα προέρχονται από άμεση επαφή με τους παραγωγούς, και να είναι ταυτόχρονα και ένας χώρος κοινωνικής συνάντησης, ανάγνωσης εντύπων που θα διατίθενται γι’ αυτόν το λόγο, καθώς και κοινωνικής επαφής. Ο χώρος είναι μεγάλος, μπορεί να καλύψει όλες αυτές τις εκδηλώσεις και περιλαμβάνει και μία μεγάλη βεράντα 50 τετραγωνικών μέτρων.
Μετά τις απαραίτητες διαμορφώσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν μία έντονη προεργασία επί ενάμιση έως δύο μήνες, ο χώρος θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει από τον Δεκέμβριο του 2012.
Θεωρούμε απαραίτητη την ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου, τον οποίο επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε εδώ και τρία χρόνια, διότι ο ευρύτερος χώρος μιας εναλλακτικής δημοκρατικής και πατριωτικής αντίληψης, που εκφράστηκε τα προηγούμενα χρόνια και με την έκδοση εντύπων και με ποικίλες πολιτικές πρωτοβουλίες και με το κίνημα των αγανακτισμένων, πρέπει να βρει ένα «σπίτι» όπου θα μπορεί να συνευρεθεί, να ανταλλάξει απόψεις, να διαμορφώσει και να ανεβάσει το πολιτιστικό και μορφωτικό του επίπεδο. Γι’ αυτό, δεν σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο αποκλειστικά για το Άρδην, αλλά επιδιώκουμε να λειτουργήσει ευρύτερα, ή δυνατόν, για το σύνολο του χώρου που αναφέραμε.
Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο εγχείρημα έχει υψηλό κόστος. Όπως γνωρίζετε όλοι, το Άρδην, η Ρήξη, ο Λόγιος Ερμής και οι Εναλλακτικές Εκδόσεις δεν διαθέτουν αφανείς ή εμφανείς χρηματοδότες και στηρίζονται κατ’ εξοχήν στον «πατριωτισμό» και την αφιλοκέρδεια των συνεργατών τους. Έτσι, ένα εγχείρημα το οποίο θα απαιτήσει, ήδη για να διαμορφωθεί, τουλάχιστον 30.000 ευρώ και στη συνέχεια θα έχει ένα υψηλό λειτουργικό κόστος, θα στηριχθεί κατ’ εξοχήν στους φίλους και τους συνεργάτες, σ’ όλους εκείνους που θα δουν αυτό τον χώρο σαν δικό τους, όπως ήδη έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου στη Βαλαωρίτου και Δωδεκανήσου λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια ένα ανάλογος χώρος, ενώ μια αρχή έχει γίνει και στην Πάτρα με το «Κοινοτικόν». Γι’ αυτό, ζητάμε από όλους τους φίλους μας, παλαιούς και νέους, απ’ όλους όσοι θεωρούν σημαντική την ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου, να συμβάλουν με κάθε τρόπο στη δημιουργία και τη στήριξή του.
Γνωρίζουμε ότι η σημερινή οικονομική  κατάσταση δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους περισσότερους από εμάς. Ωστόσο, όπως το έθεσε εύστοχα μία συνεργάτις του περιοδικού, δεν είναι δυνατόν το κράτος, η τρόικα και η κα Μέρκελ να μας ληστεύουν κάθε μέρα και εμείς να μην μπορούμε να στηρίξουμε ένα εγχείρημα που είναι δικό μας και που  αποτελεί μέρος της απάντησης σε όλους αυτούς που μας καταληστεύουν. Γι’ αυτό σας καλούμε να συμβάλετε στο μέτρο των δυνάμεών σας – ή και ίσως πέρα απ’ αυτές(!) για να οικοδομήσουμε ένα «σπίτι» για τον πολιτικό και ιδεολογικό μας χώρο. Είτε με έμβασμα, είτε με κατάθεση στον λογαριασμό του Άρδην, είτε με αγορά κουπονιών, τα οποία ήδη κυκλοφορούν, αναμένουμε τη βέβαιη συνδρομή σας.

πηγή- ithageneis.wordpress.com/ -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…