Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012

Διήμερο συνέδριο του Άρτου Ζωής στην Αθήνα: Η επιστροφή της ηθικής. Παλαιά και νέα ερωτήματα

Το Ίδρυμα Άρτος Ζωής κάθε χρόνο διοργανώνει στην Αθήνα ένα συνέδριο με τη συμμετοχή ξένων και Ελλήνων επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων. Προηγήθηκαν ένα συνέδριο για τον μεσσιανισμό και ένα άλλο για το κήρυγμα σήμερα. Φέτος διοργανώνει διήμερο συνέδριο με θέμα: «Η επιστροφή της ηθικής. Παλαιά και νέα ερωτήματα» την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα έναρξης: 4:30 μ.μ. Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012 ώρα έναρξης: 10 π.μ. και 5 μ.μ. Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Auditorium «Theo Angelopoulos»), Σίνα 31 Αθήνα.

 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

4.30 μ.μ. Εισαγωγικός χαιρετισμός (Σταύρος Ζουμπουλάκης).

4.40 μ.μ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Η ηθική της σχέσης Θεού – ανθρώπου. Βιβλική προσέγγιση με βάση την Παλαιά Διαθήκη.

5.0 μ.μ. Predrag Dragutinovic, λέκτορας της Καινής Διαθήκης στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Εντολή και παραίνεση στην Αγία Γραφή.

5.20 μ.μ. Otfried Hofius, ομότιμος καθηγητής της Καινής Διαθήκης στην Ευαγγελική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης. Αμαρτία, νόμος και χάρις κατά τον απόστολο Παύλο.

5.40 μ.μ. Jeffrey W. Baldwin, υπεύθυνος ακαδημαϊκών υποθέσεων, Ελληνικό Βιβλικό Κολέγιο «…τήν αγάπην του θεού ούκ εχετε έν έαυτοίς»: ηθική ανατροπή στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη.

6.0 μ.μ. Σωτήριος Σ. Δεσπότης, αναπλ. καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ. Χριστιανικό έθος και ήθος επί τη βάσει των ποιμαντικών επιστολών και ειδικότερα της αναφοράς στη στάση της γυναίκας στο 1 Τιμ 2, 9-15.

6.20 μ.μ. 7.00 μ.μ. Συζήτηση Διάλειμμα.

7.20 μ.μ. π. Ευάγγελος Γκανάς, εφημέριος του Ι.Ν. Οσίου Μελετίου Σεπολίων. Δογματική ακρίβεια και ηθικός βίος: Πώς αλληλοδιαπλέκονται στη ζωή των χριστιανών στο διάβα των αιώνων;

7.40 μ.μ. π. Αντώνιος Πινακούλας, εφημέριος του Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος Χαλανδρίου. Ευχαριστία και ηθική.

8.0 μ.μ. Δημήτριος Ν. Μόσχος, επίκ. καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ. Πρόληψη των εσχάτων και ηθική της ευθύνης στον αρχέγονο χριστιανικό μοναχισμό.

8.20 μ.μ. Συζήτηση.

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

10 π.μ. π. Θεόδωρος Κοντίδης, ιερέας τns Καθολικής Εκκλησίας. Ο κλάδος της ηθικής θεολογίας στα πλαίσια της Καθολικής Εκκλησίας κατά τα πενήντα τελευταία χρόνια.

10.20 π.μ. Αργύρης Πέτρου, λειτουργός της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας και καθηγητής πρακτικής θεολογίας στο Ελληνικό Βιβλικό Κολέγιο. Κυρίαρχες θεωρήσεις και σύγχρονες τάσεις στη θεολογική ηθική των Διαμαρτυρομένων.

10.40 π.μ. Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, αρχισυντάκτης του περ. Σύναξη. Χαμένοι στην ηθική. Στάσεις της σύγχρονης Ορθόδοξης θεολογίας.

11.0 π.μ. 11.30 π.μ. Συζήτηση Διάλειμμα.

11.50 π.μ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος Δ.Σ. Άρτου Ζωής. Ντήτριχ Μπονχαίφφερ: Η χριστιανική ηθική ως ηθική της ευθύνης.

12.10 μ.μ. Γιώργος Γρηγορίου, δικηγόρος. Η ηθική στον Λεβινάς και στον Ρικαίρ.

12.30 μ.μ. Νίκος Μανωλόπουλος, πολιτικός επιστήμονας. Η ιδέα του νόμου του Θεού και η ηθική της σημασία σύμφωνα με τον Ρεμί Μπραγκ. Από την ετερονομία στην αυτονομία.

12.50 μ.μ. Συζήτηση.

5.0 μ.μ. Στέλιος Βιρβιδάκης, καθηγητής φιλοσοφίας στο Τμήμα Μ.Ι.Θ.Ε. του ΕΚΠΑ. Διαστάσεις και προοπτικές της σύγχρονης ηθικής φιλοσοφίας.

5.20 μ.μ. Φιλήμων Παιονίδης, αναπλ. καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Εμπειρικές συνιστώσες της ηθικής φιλοσοφίας.

5.40 μ.μ. Βάσω Κιντή, αναπλ. καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Τμήμα Μ.Ι.Θ.Ε. του ΕΚΠΑ. Η επίκληση της συνείδησης στην ηθική.

6.0 μ.μ. Ιωάννης Μπέκος, ειδικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Βιοηθική: ανθρώπινες ιστορίες και η ανάγκη της πολιτικής.

6.20 μ.μ. 6.50 μ.μ. Συζήτηση Διάλειμμα.

7.10 μ.μ. Παύλος Σούρλας, καθηγητής της φιλοσοφίας του δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Ο νομικός θετικισμός και η πολυεπίπεδη σχέση δικαίου και ηθικής.

7.30 μ.μ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, αναπλ. καθηγητής της φιλοσοφίας του δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Πολιτική ηθική, ηθική για πολίτες.

7.50 μ.μ. Θάνος Λίποβατς, ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου. Ηθική και ψυχαναλυτικός Λόγος.

8.10 μ.μ. Συζήτηση.
 
πηγή- blogs.auth.gr/moschosg/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…