Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Διεθνές Συνέδριο: 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή «Μικρασιατικός Ελληνισμός: Παρελθόν, Παρόν & Μέλλον» 14-15-16/12

                    




Τριήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα «Μικρασιατικός Ελληνισμός: Παρελθόν, Παρόν & Μέλλον» διοργανώνουν  ο Δήμος Καισαριανής και το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού του δήμου  στις 14, 15 και 16 Δεκεμβρίου 2012 στο Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πρόκειται για την υλοποίηση ενός διαχρονικού οράματος των Καισαριανιωτών με στόχο τη  διατήρηση της μνήμης και της συνοχής του μικρασιατικού στοιχείου. 

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η συνεύρεση των απανταχού απογόνων των κατοίκων της Δυτικής Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας, της Θράκης, της Κωνσταντινούπολης και του Πόντου, καθώς και φορέων  και επιστημόνων, με απώτερο στόχο να καταστεί αυτή η διοργάνωση, θεσμός και σημείο αναφοράς του παγκόσμιου Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Εισηγητές στο συνέδριο θα είναι πανεπιστημιακοί και ερευνητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος  Μείζονος Ελληνισμού.

Ο Δήμαρχος Καισαριανής και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Αντώνης Καμπάκας εκτιμά ότι μέσα από αυτό το επιστημονικό συνέδριο θα προκύψουν δύο σημαντικά αποτελέσματα. Πρώτον, θα δοθεί «η δυνατότητα να γνωρισθούν Μικρασιάτες από όλο τον κόσμο» και δεύτερον, θα δοθεί «ένα απτό  παράδειγμα δύναμης και πείσματος στους νεότερους για να αντιμετωπίσουν τις κακουχίες της κρίσης, όπως μας δίδαξαν με το κουράγιο και τη δύναμη της ψυχής τους οι Μικρασιάτες πρόγονοί μας».

Στο χώρο του συνεδρίου, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Κέντρου κ. Κώστας Αναγνωστάκης, θα λειτουργήσει έκθεση ιστορικού και λαογραφικού υλικού από το αρχείο του Καισαριανιώτη συγγραφέα και συλλέκτη Μίμη Χριστοφιλάκη, καθώς και από το Ιστορικό Αρχείο του Κέντρου.

Το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Καισαριανης, που ουσιαστικά ανέλαβε την διοργάνωση του συνεδρίου, δραστηριοποιείται από το 1995 με σκοπό τη συγκέντρωση, καταγραφή, επεξεργασία και παρουσίαση ιστορικού, λαογραφικού και πολιτιστικού υλικού του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, αλλά και της φυσιογνωμίας της Καισαριανής, από την εγκατάσταση των προσφύγων έως τις μέρες μας. Το Κέντρο δημιούργησε Τμήμα Ιστορικού και Λαογραφικού Αρχείου που συγκεντρώνει υλικό, καθώς και ιστοσελίδα μέσω της οποίας θα αναδειχθεί.

ΠΗΓΗ-WWW.KESSARIANI.GR/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…