Ζητούμε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Καταστράφηκε ολοσχερώς η Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ




                                       Δελτίο Τύπου

26.9.2012

Ολοσχερής είναι η καταστροφή του κτηρίου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, μετά τις αναταραχές που σημειώθηκαν στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού στις 23 Σεπτεμβρίου 2012 και την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με το θεραπευτικό πρόγραμμα. Μετά την καταστροφή των εγκαταστάσεων η λειτουργία της Κοινότητας μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο των Φυλακών Κορυδαλλού, ο οποίος χρησιμοποιείται από το ΚΕΘΕΑ για την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής. Η προσωρινή αυτή διευθέτηση αποτελεί λύση ανάγκης, αφού ο χώρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις φιλοξενίας και απρόσκοπτης λειτουργίας μιας Θεραπευτικής Κοινότητας.

Η Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Ανδρικές Φυλακές Κορυδαλλού, βρίσκεται εντός ισογείου χώρου επιφάνειας 300 περίπου μ2, ο οποίος είχε ανακαινισθεί πλήρως το 2008 με μέριμνα και πόρους του ΚΕΘΕΑ και με τη συμμετοχή συνεργείων κρατουμένων της φυλακής.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε ολοκληρωτικά το χώρο της Θεραπευτικής Κοινότητας. Συγκεκριμένα, πέρα από την ολοκληρωτική καταστροφή του εξοπλισμού που βρισκόταν εντός του χώρου (έπιπλα, γραφεία, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.), εντοπίζονται μεγάλες βλάβες σε δομικά στοιχεία του κτηρίου (τοιχοποιίες, επιχρίσματα κ.λπ.), ενώ έχουν καταστραφεί πλήρως οι ξύλινες κατασκευές (ντουλάπες, κουζίνα, κουφώματα) και τα δίκτυα (ηλεκτρικά, υδραυλικά,  τηλεφώνου κ.λπ.).

Η Θεραπευτική Κοινότητα πρέπει να φτιαχτεί από την αρχή και το συνολικό κόστος για την αποκατάσταση του κτηρίου και του εξοπλισμού ανέρχεται περίπου σε 300.000€.

Δείτε εδώ φωτογραφίες της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ πριν και μετά την καταστροφή.

Για όσους θέλουν να σταθούν αλληλέγγυοι στην προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ να αποκαταστήσει το χώρο της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, ο αριθμός λογαριασμού δωρεών του ΚΕΘΕΑ είναι: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 117/296002-85. Η κατάθεση χρειάζεται να γίνει με την ένδειξη ότι αφορά τη Θεραπευτική Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ. Το IBAN είναι GR4901101170000011729600285.



Για πληροφορίες σχετικά με τις δωρεές, παρακαλούμε απευθυνθείτε στο Τμήμα Εξεύρεσης Πόρων ΚΕΘΕΑ: 210 9241993-6, εσωτ. 222.


Λίγα λόγια για τη Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Η Θεραπευτική Κοινότητα ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ είναι η πρώτη μονάδα ψυχικής απεξάρτησης που δημιουργήθηκε στις ελληνικές ανδρικές φυλακές, όπου, όπως είναι γνωστό, το ήμισυ περίπου των κρατουμένων  αντιμετωπίζει ποινές σχετικές με τη νομοθεσία περί ναρκωτικών αλλά και προβλήματα χρήσης.

Εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2008, για να αποτελέσει τη φάση εντατικής θεραπείας ψυχικής απεξάρτησης κρατουμένων που έχουν προηγουμένως ολοκληρώσει το προπαρασκευαστικό πρόγραμμα συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ στο ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα.



Η Θεραπευτική Κοινότητα λειτουργεί σε ανεξάρτητο χώρο, η χρήση του οποίου έχει παραχωρηθεί για την εφαρμογή του θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ. Σε οκτάωρη καθημερινή βάση προσφέρει ένα πλαίσιο ασφάλειας, αλληλοβοήθειας και υποστήριξης με θεραπευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στόχος είναι η διερεύνηση των αιτιών της εξάρτησης, η οικοδόμηση ενός νέου τρόπου ζωής μακριά από τη χρήση και την παραβατικότητα και η προετοιμασία για την κοινωνική επανένταξη μετά την αποφυλάκιση.

Η Θεραπευτική Κοινότητα ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ  αποτελεί οργανικό τμήμα ενός ευρύτερου θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ για φυλακισμένους και αποφυλακισμένους, καθώς η αποτελεσματικότητα της θεραπείας μέσα στη φυλακή εξαρτάται από τη συνέχεια της φροντίδας στην κοινωνία μετά την αποφυλάκιση. Έτσι, και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας έχουν τη δυνατότητα υφ’ όρον απόλυσης για να ενταχθούν στο Κέντρο     Υποδοχής και Επανένταξης που διαθέτει το ΚΕΘΕΑ στην πόλη της Αθήνας. Στο πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ λειτουργούν επίσης προγράμματα συμβουλευτικής αλλά και Θεραπευτικές Κοινότητες για την ψυχική απεξάρτηση στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, καθώς και στις Γυναικείες Φυλακές στον Ελαιώνα Θηβών. Αξιολογώντας το πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, το Εργαστήρι Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Αθηνών το χαρακτήρισε ως «μια πραγματική πρόκληση τόσο για το σωφρονιστικό όσο και για το θεραπευτικό πλαίσιο στη χώρα» και ως «ένα καινοτόμο εγχείρημα που ανταποκρίνεται σε μια υπαρκτή και βαθιά ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας».

Μέχρι σήμερα στη Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού συμμετείχαν 177 κρατούμενοι οι οποίοι, μέσα από το εντατικό και μακροχρόνιο πρόγραμμα ψυχικής απεξάρτησης, απεξαρτήθηκαν  από τα ναρκωτικά, εγκατέλειψαν την παραβατική συμπεριφορά και προετοιμάστηκαν για την επανένταξή τους στην κοινωνία. Οι ανάγκες για απεξάρτηση στη φυλακή είναι ιδιαίτερα αυξημένες∙ είναι ενδεικτικό ότι στις ομάδες συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ στο ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα συμμετέχουν σήμερα 180 κρατούμενοι οι οποίοι και επιδιώκουν να ενταχθούν σε θεραπευτική κοινότητα στην κοινωνία ή, εφόσον δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, να συμμετάσχουν στη Θεραπευτική Κοινότητα του σωφρονιστικού καταστήματος.


Τμήμα Ενημέρωσης ΚΕΘΕΑ

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Τμήμα Ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ, στο 210-9241993-6, εσωτ. 223 και 269, καθώς και στο info@kethea.

πηγή-www.kethea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…